latinica  ћирилица
22/08/2016 |  19:26 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Почео други уписни рок на факултету

У оквиру другог уписног рока, од данас пријаве кандидата за упис на универзитете у Републици Српској, а полагање пријемног испита предвиђено је за 29. август.
Универзитетски кампус - Фото: Screenshot
Универзитетски кампусФото: Screenshot

На Универзитету у Бањалуци остало је слободно 1.662 мјеста, док је на високошколским установама Универзитета у Источном Сарајаву остало 1713 непопуњених мјеста. 

Студенти сматрају да је више разлога утицало на смањење броја бруцоша.

Тако нпр, на увијек популарном Филозофском факултету у Бањалуци, остала су слободна чак 102 мјеста.

"Људи нису мотивисани да себе уложе четири, пет година у студиј који неће вриједити, не у смислу лошег квалитета знања, него просто на тржишту рада неће бити препознати", сматра Бране Микановић, декан Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци.

Посљедњих година вођена је кампања популаризације дефицитарних занимања, због хиперпродукције одређених кадрова, поготово друштвених смјерова.

"Нема могућности за запослење и да труд који они улажу да би завршли одређени факултет, поготово друштвени, није исплатив", изјавио је Дане Малешевић, министар просвјете и културе Републике Српске.

На мастер студијима слободна су 1.354 мјеста. Конкурсом за други уписни рок предвиђен је упис студената у прву годину другог циклуса студија на 62 студијска програма, на 16 факултета.