latinica  ћирилица
23/08/2016 |  09:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Аудијева возила ће моћи да комуницирају са семафорима

Њемачки произвођач аутомобила Ауди уводи у САД-у технологију која ће омогућити његовим возилима да комуницирају са саобраћајном сигнализацијом, што ће допринијети да вожња тече глатко.
Ауди - Фото: РТРС
АудиФото: РТРС

Ауди Америка, који је у власништву Фолксвагена, саопштио је да ће нова технологија бити уграђена у аутомобиле Q7 који ће бити произведени 2017. године, као и у возила А4 произведена после 1. јуна 2016, извјештава агенција Ројтерс.

Технологија, позната у индустрији под називом "возило-према-инфраструктури", омогућиће саобраћајној сигнализацији и другој инфраструктури да на сигуран начин бежично размјењује безбједносне и друге оперативне податке путем технологије у облаку.

Технологија, коју глобално тестирају произвођачи аутомобила и транспортне компаније, помоћи ће да се избјегну судари и смање гужве на путевима и аутопутовима.

Аудијев систем омогућава возилу да прикаже одбројавање прије него што се црвено свјетло на семафору претвори у зелено. Такође, одбројавање ће се показати на управљачкој табли ако возач одлучи да не кочи прије него што се покаже црвено свјетло, омогућавајући возачу да почне кочење.

За вријеме чекања на семафору, дисплеј ће се огласити пар секунди прије него што црвено свјетло пређе у зелено упозоравајући возача да обрати пажњу на раскрсницу и одлучи да ли је безбједно да крене.

Будућа употреба технологија повезује се са системима навигације и старт/стоп функцијама, тако да би саобраћајна сигнализација могла да савјетује возаче да одрже одређену брзину да би "ухватили зелени талас", наводи Ројтерс.