latinica  ћирилица
23/08/2016 |  16:39 ⇒ 16:49 | Аутор: Независне

Туђман: Преговарам са Србима да подијелимо БиХ

Фрањо Туђман је почетком 1992. покушао убиједити САД да је у њиховом интересу да Срби и Хрвати подијеле БиХ, те је потврдио да је о томе разговарао не само са Слободаном Милошевићем, већ и са лидерима Срба у БиХ који Хрватима нуде договор, наведено је у депеши од фебруара 1992. године која је из америчке амбасаде у Београду упућена у Стејт департмент, а декласификована је прошлог мјесеца.
Туђман: Преговарам са Србима да подијелимо БиХ - Фото: nezavisne novine
Туђман: Преговарам са Србима да подијелимо БиХФото: nezavisne novine

Како је истакнуто, Туђман је покушао доказати да ће муслимани довести пола милиона Турака, те да ће се преко Санџака и Косова повезати са Турском.

Узимајући у обзир "високи наталитет муслимана", даље је истакнуто, муслиманска држава у Европи не би била у интересу ни Америке ни Европе.

У депеши је истакнуто да је амерички амбасадор Ворен Цимерман био шокиран овим тврдњама, уз напомену да је интерес за подјелу БиХ у Туђману вјероватно побудио Слободан Милошевић током разговора у Бриселу.

Наведено је да је Цимерман упитао Туђмана како је могуће да са Србима ратује у Хрватској, а да истовремено с њима преговара у БиХ, Туђман је, како се тврди у депеши, одговорио да је БиХ вјештачка држава створена вољом колонијалних сила, а да је Хрватска стара држава која се простирала до Земуна, те да је неопходно да у интересу мира Срби и Хрвати постигну договор у БиХ, с тим да би муслиманима била препуштена територија Сарајева с околином.

У депеши се истиче да је телефонски разговор са Туђманом иницирао Цимерман како би га похвалио јер је пристао да одблокира касарне ЈНА у Хрватској и да му објасни зашто САД не могу да признају Хрватску, али да је Туђман веома брзо разговор скренуо на БиХ и његове планове о подјели.

"Било нам је јасно да Туђман једноставно не може да схвати да муслимани имају било какво право да одлучују о судбини БиХ. Потпуно је одбацио амбасадорово мишљење да је Изетбеговић разумна особа која жели постићи компромис. Туђман је за Изетбеговића рекао да је турски човјек који жели да створи велику Босну. Рекао је да ако ми то дозволимо, Хрвати препуштени судбини у терористичкој кампањи не би поштедјели ни Загреб", наведено је.

Разговор је даље, како је наведено, из фазе бизарног прешао у фазу кошмара када је Туђман почео да заступа српску позицију, тврдећи да је за мир потребно ријешити положај два милиона Срба западно од Дрине, те да се тензије једино могу трајно ријешити цртањем нових граница.

"Ако ви и Милошевић подијелите БиХ, биће рата. Шта очекујете да ће тада муслимани урадити", рекао је амерички амбасадор и напомено у биљешци у депеши да је Туђман својим аргументима практично потирао хрватску политику према Србима у властитој земљи.

На даље инсистирање Туђмана да је подјела БиХ једино рјешење које ће муслимани морати прихватити ако Срби и Хрвати истрају, Цимерман је разговор скренуо на Србију, истакавши да Запад мора показати Милошевићу да отимање БиХ није одговор.

Онда је, како је истакнуто, отворено критиковао њемачку политику према БиХ.

"Њемачка је у великој мјери одговорна за овај проблем јер је натјерала Изетбеговића да мора да бира између независности и прикључења мини-Југославији којом би доминирали Срби. Његова одлука да иде на независност је разумљива, али је изазвала очекиван српски одговор. Изетбеговића треба подржати да изађе из овог проблема и зато је позиција САД да морају опстати постојеће границе", наведено је у депеши.

Амбасадор је онда позвао Туђмана да се не придружује Милошевићу у замци редефинисања граница.

Туђман је Цимермана упозорио да САД треба да пазе на политику Њемачке према муслиманима, а амбасадор је, приводећи разговор крају, упозорио Туђмана да ће изгубити америчку подршку ако настави са својом политиком.

У уводном дијелу разговора, Цимерман је објаснио да Америка не може признати Хрватску из два разлога. Прво зато што је у Југославији ратно стање, а друго зато што непризнавањем Хрватске САД задржавају одређени кредибилитет и могућност да утичу на Београд.

 "САД неће признати српску републику у БиХ"

САД никад неће признати српску републику у БиХ која би настала као резултат србијанске агресије на ту земљу, рекао је Ворен Цимерман, амерички амбасадор у Београду у телефонском разговору с Туђманом из фебруара 1992, који је недавно декласификовао Стејт департмент.

"Српске активности у стварању српске републике у БиХ видимо као агресију коју нити хоћемо нити можемо признати и прихватити. Нећемо прихватити ни хрватску агресију као успостављање равнотеже према српским акцијама. Како очекујете од нас да се супротставимо српским намјерама да мијењају границе у Хрватској, а да истовремено подржимо исте такве ваше активности у БиХ", рекао је Цимерман.