latinica  ћирилица
24/08/2016 |  10:17 | Аутор: СРНА

Југовић: Бошњачка политичка елита ускраћује Српској право на идентитет

Ако су Народна скупштина и Уставни суд Републике Српске, као и огромна већина грађана, подржали одржавање референдума о Дану Републике Српске, онда државни органи Србије то могу само да приме к знању и сагласе се са таквом одлуком, истакао је потпредсједник Покрета социјалиста Братислав Југовић.
Дан Републике Српске - Фото: РТРС
Дан Републике СрпскеФото: РТРС

Југовић је у саопштењу навео да бошњачка политичка елита у БиХ, уз помоћ својих западних патрона, покушава да Српској ускрати право на идентитет, док истовремено, насилно, иако на нивоу постдејтонске БиХ никада није донесен закон о празницима, цијелој БиХ као "дан независности БиХ" намеће 1. март.

Он је подсјетио да је то датум када је 1992. године одржан референдум на коме су тадашњи муслимани, данас Бошњаци, и Хрвати, противно вољи конститутивног српског народа, изгласали отцјепљење БиХ од Југославије.

Југовић подсјећа да, због неслагања Русије, јуче није одржан састанак Савјета за примјену мира у БиХ, који је, како је навео, "самозвани губернатор БиХ Валентин Инцко, под притиском бошњачких политичара, сазвао с намјером да српском народу силом ускрати право да обиљежава дан свог ентитета".

"Државна заједница БиХ није могућа уколико ће се она заснивати на диктатима лидера СДА Бакира Изетбеговића који би да Српској одређује датуме које сме, а које не сме да празнује, и у којој ће, преко Уставног суда БиХ, Бошњаци перманентно, уз помоћ западних комесара, прегласавати Србе и Хрвате", поручио је Југовић.

Југовић, који је и потенцијални кандидат за предсједника Србије, нагласио је да се Републици Српској забрањује да обиљежава свој рођендан, односно датум када је она проглашена, неколико мјесеци прије избијања ратних сукоба у БиХ.