latinica  ћирилица
24/08/2016 |  12:15 ⇒ 17:04 | Аутор: СРНА

Изетбеговић, Софтић и Џаферовић: Апелација због расписивања референдума у Српској

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поднио је Уставном суду БиХ захтјев за рјешавање уставноправног спора са Републиком Српском због одлуке о расписивању референдума коју је Народна скупштина Српске усвојила 15. јула, саопштено је из Предсједништва.
Гласачки листић - Фото: РТРС
Гласачки листићФото: РТРС

Бошњачки члан Предсједништва БиХ тражи од Уставног суда БиХ да утврди да је одлука Народне скупштине Републике Српске противна Уставу БиХ и да је стави ван снаге, као и да обавеже Народну скупштину Републике Српске да предузме све активности којима ће се анулирати све одлуке и активности које су засноване на тој њеној одлуци.

Изетбеговић је од Уставног суда БиХ затражио и да донесе привремену мјеру обустављања примјене одлуке Народне скупштине Републике Српске до коначне одлуке Уставног суда БиХ о његовом захтјеву.

У саопштењу се наводи да је спор "проузрокован кршењем уставноправних надлежности БиХ, односно кршењем обавезе Републике Српске да поштује Устав БиХ у вези са коначном и обавезујућом природом одлука Уставног суда, те принципа правне државе и демократског поретка".

Изетбеговић се позива на надређеност Устава БиХ свим правним актима ентитета, те одлуку овог суда да 9. јануар не може бити одређен за Дан Републике Српске.

"Самим тим, спорна одлука Народне скупштине Републике Српске и поступак њеног провођења крше Устав БиХ и обавезујуће међународно право за БиХ. Заштита оба ова аспекта уставноправног система и поретка БиХ првенствена је обавеза институција БиХ", наводи се у саопштењу.

И СОФТИЋ И ЏАФЕРОВИЋ ПОДНИЈЕЛИ ЗАХТЈЕВЕ УСТАВНОМ СУДУ БиХ

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафет Софтић и замјеник предсједавајућег Представничког дома Шефик Џаферовић данас су Уставном суду БиХ одвојено поднијели захтјеве за рјешавање спора са Републиком Српском и Народном скупштином Републике Српске, због одлуке о расписивању референдума, који је заказан за 25. септембар.
У својим захтјевима, Софтић и Џаферовић као Уставом БиХ овлаштени подносиоци захтјева траже да Уставни суд БиХ утврди да је одлука о расписивању референдума противна Уставу БиХ, те да се као таква стави ван снаге, саопштено је данас из парламента БиХ.

Они траже и да се Народна скупштина Републике Српске обавеже на предузимање свих активности којима ће се анулирати све супсидијарне одлуке и активности које су засноване на одлуци о расписавању референдума.

Поднесен је и захтјев за доношење привремене мјере којим се тражи тренутна обустава примјене одлуке о расписивању референдума до коначне одлуке Уставног суда БиХ.