latinica  ћирилица
24/08/2016 |  12:38 ⇒ 21:02 | Аутор: СРНА

Цвијановић-Чубриловић: Спор пред Уставним судом БиХ не може одгодити референдум

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да спор пред Уставним судом БиХ против Српске, који је најавио бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић не може одгодити референдум о Дану Републике.
Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС и Недељко Чубриловић, предсједник НСРС - Фото: СРНА
Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС и Недељко Чубриловић, предсједник НСРСФото: СРНА

"Очекујем од Уставног суда БиХ да се прво огласи о ономе што су тражиле институције Републике Српске. Проблем је на који начин се овај суд опредјељивао, о чему је одлучивао, шта је мишљење о Дану Републике које нам је дао, те због чега се не оглашава о нашем захтјеву", рекла је новинарима Цвијановићева.

Она је подсјетила да је 9. јануар, као датум за обиљежавања Дана Републике Српске, утврђен много прије потписивања Дејтонског мировног споразума.

"Све ово је велики атак на институције Српске и процес нашег деградирања и развлашћивања. Прије неколико година то су била наша обиљежја, сада је на реду Дан Републике, а онда ће вјероватно на дневном реду бити и назив Република Српска", додала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је јадна држава која се наводно брани спречавањем референдума и гушењем демократије.

"То показује да је таква држава у озбиљном проблему. Опредјељење институција Републике Српске јесте да референдум буде одржан, а имамо и варијанте на који начин да дођемо до адекватних и валидних спискова на основу којих ћемо регистровати бираче за референдум о Дану Републике", каже Цвијановићева.

Она је поновила да је сигурна да ће референдум о Дану Републике Српске бити успјешан.

"Институције Републике Српске су спремне да организују референдум и спријече било какав вид деструктивног дјеловања према Српској. Уколико је потребно да сваки пут када смо нападнути на овакав начин организујемо референдум, то ћемо и урадити", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да референдумско питање не третира Уставни суд БиХ и његову одлуку о Дану Републике.

"Имамо право да питамо грађане да ли подржавају да 9. јануар буде обиљежаван као Дан Републике Српске. Наше питање није усмјерено ни против кога, јер желимо мишљење наших грађана који разумију да је важно изаћи на референдум", сматра Цвијановићева и напомиње да нико не смије атаковати на Српску.

Коментаришући изјаву начелника општине Сребреница Ћамила Дураковића да неће бити формирана комисија у овој општини за спровођење референдума, Цвијановићева је рекла да је он само један од начелника општина и да је дужан да поштује наредбе републичких органа.

"Дужни су сви да се понашају у складу са законом и Дураковић није никакав изузетак", категорична је Цвијановићева.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ће Изетбеговићев захтјев за одржавање посебне скупштинске сједнице и поништавање одлуке о референдуму бити третиран као и свака друга грађанска иницијатива.

Референдум о Дану Републике Српске заказан је за 25. септембар ове године.