latinica  ћирилица
24/08/2016 |  12:46 ⇒ 13:07 | Аутор: Агенције

Сребрни олимпијац се не враћа у Етиопију

Успркос обећањима власти Етиопије да му се ништа неће догодити, сребрни олимпијац Феyиса Лилеса (26) одустао је од повратка у домовину након Олимпијских игара у Рио де Жанеиру.
Феyиса Лилеса - Фото: АП
Феyиса ЛилесаФото: АП

Лилеса страхује за свој живот након што је протествовао против етиопијских власти које су у посљедњих девет мјесеци убиле више од хиљаду припадника народа Оромо. Он је улазечи у циљ рукама направио крст и на тај начин протествовао.

Власти његов народ већ деценијама маргинализују, јер се противе намјерама државе и премијера који хоће да главни град Адис Абебу прошире на њихову земљу. Након побуне кренула је серија убистава, хапшења и мучења у затворима, а припадници Оромо народа за вријеме масакра протестовали су истим знаком рукама какав је Лилеса направио у Рију.

Адис Абеба је поручила да је недопустиво да се лично политичко мишљење изражава на Олимпијским играма, али да ће му, упркос свему, припремити свечани дочек као и осталим члановима репрезентације.

Лилеса очигледно не вјерује властима и одбио је да се врати у домовину.

- Ако се вратим кући убиће ме или послати у затвор. Желим се преселити у неку другу државу - рекао је 26-годишњи маратонац.

Још није познато о којој земљи Лилеса размишља, а с његовим плановима није упознат ни менаџер Федерико Росо. Како би му помогли, његови навијачи су покренули кампању и за неколико дана прикупили више од 100.000 долара.

Нагађа се да ће Лилеса затражити политички азил у САД-у.