latinica  ћирилица
24/08/2016 |  14:12 | Аутор: Блиц

Њемачка влада званично: Грађани обезбиједите залихе намирница, лијекова и воде

Њемачка влада је данас усвојила план цивилне заштите којим је предвиђено да грађани направе резерве воде и хране за више дана како би се припремили за напад или друге врсте ванредних околности.
Њемачка (Фото: Flickr/Jon Worth) -
Њемачка (Фото: Flickr/Jon Worth)

Претходни план цивлине заштите донесен је 1995. године, у вријеме попуштања у области безбједности по окончању периода Хладног рата, саопштила је њемачка влада.

"Послије 20 године неопходна је промјена", додаје се у саопштењу Министарства унутрашњих послова Њемачке.

План садржи низ активности које треба да омогуће да држава функционише у кризним ситуацијама, и предвиђа да грађани направе залихе намирница и лијекова.

У саопштењу се додаје да је мало вјероватан напад на њемачку теориторију који захтјева конвенционалну одбрану и истиче да земља треба да буде спремна за случају да се нека пријетња обистини.

Становништву се препоручује да припреми резерве воде и то "двије литре по особи дневно за период од пет дана", и да прикупе хране довољне за 10 дана.

Предвиђени су и ванредни планови у случају прекида снабдјевања водом и струјом, као и низ безбједносних мјера у случају хемијске, нуклеарне и биолошке кризе, али и сајбер напада. Опозиција је критиковала иницијативу владе, а Зелени су је оптужили да беспотребно шири страх међу становништвом.

План је лоше дочекан и у медијима, а лист "Билд" се нашалио тако што је објавио листу неопходних ствари, попут сувих кајсија или кобасица у конзерви.

Критике се шире и друштвеним мрежама.

План ће данас поподне детаљаније представити министар унутрашњих послова Томас де Мезијер.