latinica  ћирилица
24/08/2016 |  15:26 ⇒ 15:30 | Аутор: СРНА

У Београду откривен споменик пјеснику из Казахстана

Предсједници Казахстана и Србије Нурсултан Назарбајев и Томислав Николић открили су у Београду бисту казашком пјеснику Жамбилу Жабајеву у присуству премијера Србије Александра Вучића и више чланова влада двије земље.
Откривна биста казашком пјеснику Жамбилу Жабајеву -
Откривна биста казашком пјеснику Жамбилу Жабајеву

Николић је истакао да овај споменик не представља само свједочанство о пријатељству два народа, већ и позив свим грађанима Србије да упознају богату културу и традицију пријатељског казашког народа.

"Са обећањем да ћемо узвратити једнаким даром казашкој престоници и жељком да и тај споменик у Астани буде потив грађанима Казахстана да се упознају и да откривају нашу културу и традицију, захваљујем за ово знамење које ће заувек сведочити пријатељство и блискост наших држава и народа", навео је Николић.

Назарбајев је изразио задовољство и захвалност грађанима Београда и Србије због части која је указана његовом народу, те предложио организовање дана културе - Србије у Казахстану и Казахстана у Србији, пренио је РТС.

"Ми ћемо зближавати народе и омладину. Договорили смо размјену студената. Тако ћемо јачати наше пријатељство", рекао је Назарбајев, наводећи да се овим отвара нова страница односа, пријатељства које ће постати још снажније, чему су привржена руководства двије земље.

Градоначелник Београда Синиша Мали истакао је да је данас српска пријестоница поносна што је у могућности да покаже своје гостопримство пријатељима из Казахстана, наводећи да је споменик симбол пријатељства два народа.

Споменик казашком пјеснику налази се испред пословне зграде "Енергопројект холдинга" у Булевару Михајла Пупина на Новом Београд.

Споменик је рад вајара Мирлана Азмаганабетова.

Жабајев је живио у 19. и 20. вијеку, а споменик је откривен на дан када се обиљежева 170 година од рођења великог пјесника.