latinica  ћирилица
24/08/2016 |  16:26 | Аутор: СРНА

Настављено суђење Радончићу

У наставку суђења пред Судом БиХ за ометање рада правосуђа у предмету "Радончић и други", тужилац Мирза Хукељић посвједочио је да се оптужени Зијад Хаџијахић распитивао код њега о постојању истраге у Тужилаштву БиХ.
Фахрудин Радончић - Фото: РТРС
Фахрудин РадончићФото: РТРС

Хукељић је навео да га је Хаџијахић, којег је познавао од раније, позвао 5. јануара и питао да ли је могуће да Тужилаштво БиХ води истрагу у вези са "случајем несавјесног лијечења које је медијски експонирано".

"Рекао је да мисли да то има везе са именовањем једне особе на мјесто министра или замјеника министра. Рекао сам му да знам о чему се ради, али да о томе не знам ништа, нити да ли је случај код нас, али да ми се чини по предмету да је то надлежност Кантоналног тужилаштва. Он се са тим сложио, али је додао: `Ми мислимо да ту има политике`", рекао је Хукељић.

Тужилац је рекао да је наредног дана Хаџијахићу написао да мисли да Тужилаштво са тим нема везе, те је о свему направио службену забиљешку, преноси Бирн.

Током унакрсног испитивања, Хукељић је посвједочио да ниједног тренутка у комуникацији са Хаџијахићем није осјетио да му се пријети, те додао да остали оптужени нису помињани.

На овом рочишту у корист Тужилаштва БиХ свједочила је и неуропсихијатар Јасмина Тановић.

Суђење ће бити настављено 14. септембра.

Хаџијахић је оптужен заједно са Фахрудином Радончићем, Бакиром Даутбашићем и Билсеном Шахман због ометања рада правосуђа, те давања и примања користи за трговину утицајем.

Према оптужници, Радончић је наредио да се изврши притисак на свједока Азру Сарић да лажно свједочи у поступку против Насера Кељмендија на Косову, док су извршиоци били Шахман и Даутбашић.

Радончић је оптужен да је у договору са Даутбашићем настојао од Зијада Хаџијахића, запосленог у америчкој Амбасади у БиХ, сазнати да ли је у вези са притиском на Сарићеву отворена истрага и, ако јесте, да покуша утицати да она буде затворена. Заузврат је Хаџијахићу, како наводе из Тужилаштва БиХ, обећано именовање његове супруге на мјесто амбасадора у Словенији или некој западноевропској земљи.