latinica  ћирилица
24/08/2016 |  17:09 ⇒ 22:31 | Аутор: РТРС

Цвијановић за Телеринг: Пензије се морају повећавати, то је наш задатак у будућности (ВИДЕО)

Политичка и економска ситуација у Републици Српској је добра, посебно имајући у виду протекле године кризе и посљедице које је та криза донијела изјавила је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић гостујући у емисији Телеринг наше Телевизије.
Жeљка Цвијановић у емисији "Телеринг" - Фото: РТРС
Жeљка Цвијановић у емисији "Телеринг"Фото: РТРС

Она је рекла да Република Српска редовно измирује своје кредитне обавезе али и исплаћује плате и пензије.

- Република Српска је у потпуности заштитила пензионере тиме што је пензиони фонд стављен на буџетску позицију број један - рекла је премијерка Цвијановић.

На тај начин исплата пензија у Српској не зависи од пуњења буџета Фонда ПИО.

- Они сада добијају своје пензије у року од 7 дана, не морају да чекају 4 седмице. Што се тиче висине пензија, оне се свакако морају повећавати, наш задатак у будућности је повећање пензија и ту нема никакве дилеме - истакла је Цвијановићева.

Говорећи о задужености Републике Српске предсједница Владе рекла је да Српска спада у ред средњезадужених земаља. Српска је у стању да редовно извршава своје унутрашње обавезе.

- Ми успијевамо да увијек више вратимо него што позајмимо. То показује потентност, показује да ми враћамо и извршавамо своје обавезе и да нипошто нисмо ушли у ризичну сферу - истакла је премијерка.

Када је ријеч о програмским реформама кроз које је прошла БиХ, од потписивања писма намјере до усаглашавања механизма кординације – то је искључиво заслуга договора Влада Српске и Федерације, а не приморавања представника ЕУ како то неки желе да представе, каже Цвијановићева.

- Европи је јако важно да ово у БиХ успије, да можемо да извршавамо своје обавезе - рекла је Цвијановићева.

Предсједница Владе Жељка Цвијановић, гостујући у Телерингу, рекла је да је сарадња Владе Српске са Федералном Владом добра и да је намјера Владе да се у БиХ што је више могуће уједначи пословни амбијент, прописи и оптерећења.