latinica  ћирилица
24/08/2016 |  17:34 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Поруке из Српске: "Уставни суд БиХ није надлежан да се бави одлукама НСРС" (ВИДЕО)

Због референдума у Републици Српској, нови захтјев Бакира Изетбеговића Уставном суду БиХ! Тражи да Суд утврди да је одлука Народне скупштине Републике Српске о референдуму антиуставна и да је стави ван снаге!
Гласачки листић - Фото: РТРС
Гласачки листићФото: РТРС

Исти захтјев поднијели су предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафет Софтић и замјеник предсједавајућег Представничког дома Шефик Џаферовић.

Траже и да привремено буде обустављена примјена одлуке Народне скупштине Републике Српске до коначне одлуке Уставног суда БиХ о њиховом захтјеву.

Из Републике Српске категоричан одговор: Уставни суд БиХ није надлежан да се бави одлукама Народне скупштине и без обзира на то, Референдум о Дану Републике биће одржан! 

У стилу Луја четрнаестог „држава то сам ја“ - Бакир Изетбеговић на 11 страница пише, како српски политичари воле рећи, свом приватном Уставном суду. Овај пут оштрица је усмјерена према Народној скупштини.

Од суда, чија је матрица прегласавање, тражи да донесе привремену мјеру, којом би, до коначне пресуде била обустављена примјена одлуке Народне скупштине РС.

"Самим тим, спорна одлука Скупштине РС и њено спровођење крше Устав и обавезујуће међународно право за БиХ, а заштита оба та аспекта уставноправног система и поретка првенствена је обавеза институција Босне и Херцеговине", написао је Изетбеговић у свом захтјеву.

Изетбеговића, његове правнике и савјетнике декан Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић позива да прочитају члан 6. тачка 2. Устава БиХ. Када прочитају, видјеће да одлуке Народне скупштине не могу бити предмет оцјене Уставног суда БиХ.

"Уставни суд, у чијем раду сам и ја учествовао, донио је одлуку у погледу оцјене Одлука кантона и прогласио се ненадлежним. У овом случају је очекивати од Уставног суда да ће се прогласити ненадлежним, да ће одбити такав захтјев као недопуштен од стане Бакира Изетбеговића", рекао је Поповић.

Ако би Уставни суд удовољио Бакиру, а не закону, што не би било први пут, каже Поповић, онда би Српска морала да постави питање рада ове правосудне инситутуције.

Изетбеговић, Џаферовић и Софтић, између осталог, траже и посебну сједницу Републичког парламента и стављање ван снаге одлуке о Референдуму.

На њихове писаније и новинарско питање како ће највиша законодавна институција Српске реаговати, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић одговара: "Као и према свакој другој грађанској иницијативи".

Овом реченицом Чубриловић је још једном подцртао да појединац не може бити држава и да не може бити иницијатор спора БиХ против Српске. Премијерка Жељка Цвијанвоћ позива Уставни суд да се прво огласи о захтјеву Републике Српске, а који се односи на преиспитивање одлуке о Дану Републике.

"Све ово је велики атак на институције Српске и процес нашег деградирања и развлашћивања. Прије неколико година то су била наша обиљежја, сада је на реду Дан Републике, а онда ће вјероватно на дневном реду бити и назив Република Српска. Јадна је држава која се наводно брани гушењем демократије и спречавањем референдума", напомиње премијерка Српске.

Да Изетбеговић није БиХ, подсјећа и српски члан Предсједништва Младен Иванић. Каже, да он може покренути питање уставности, али не може покретати спорове између различитих нивоа власти, поготово не у име једног нивоа власти. У име БиХ, подсјећа Иванић, може говорити само уз сагласност српског и хрватског члана.

"Ово је, једноставно, лични став Изетбеговића и он га провјерава на суду у коме, на несрећу БиХ, он има два своја члана, и та два члана су увијек била пресудна код доношења свих одлука. Мислим на два члана бошњачког народа, који су били чланови СДА, и они су увијек били пресудни када је у питању било која одлука која је против Републике Српске", каже Иванић.

Позив на спровођење одлуке Уставног суда, за Српске званичнике је "лицемјерство".

Више од тога је одлука Уставног суда- када се бавио празником, Светим Стефаном, кога нема у празницима Српске. Бакирово својатање државе, је опасна игра, упозорава струка, која БиХ води у распад!