latinica  ћирилица
24/08/2016 |  19:37 ⇒ 25/08/2016 | 07:35 | Аутор: РТРС

РТРС сазнаје: На сједници ЦИК-а нема захтјева о уступању бирачких спискова Српској (ВИДЕО)

Уступање бирачких спискова на захтјев Републичке Комисије за спровођење референдума о Дану Републике неће сутра бити тачка Дневног реда сједнице ЦИК-а. Због неаргументованог одуговлачења, на адресу ЦИК-а, Комисија је упутила и ургенцију.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Истовремено, у ЦИК је стигао и захтјев о изузећу бошњачког члана те институције Суада Арнаутовића, због медијских иступа о предстојећем Референдуму у Српској.

Анаутовић је рекао да је Референдум неуставан, а захтјев Републичке Комисије за бирачке спискове незаконит, чиме је прекршио Изборни закон и принципе непристрасности, јасни су у републичкој Комисији. 

Умјесто да, као дугогодишњи члан ЦИК-а, богато искуство употреби за ефикасан рад те институције, у којем нема мјеста за ургенције, дрзнуо се Суад Арнаутовић, да оцјењује, процјењује и коментарише.

На мети његове медијске анализе нашао се посљедњи сарајевски политички манифест – о неуставним одлукама Парламента Српске, обавезујућим одлукама Уставног суда, о далековидности бившег контровезног супервизора за Брчко Рафија Грегоријана... Све - осим демократског права једног народа на референдум, на историју и сјећање!

Стручна анализа како је потписа аутор, испоставило се, није далеко од истине јер Арнаутовић је по занимању политиколог, а не правник. Проблем је, међутим, што се политиколог политичким иступима и прије саме одлуке ЦИК-а, јасно опредијелио. А по Изборном закону, то не би смио.

Суад Арнаутовић

"Арнаутовић је, као члан ЦИК-а, посредством писаног медија изнио став о ствари која још није ријешена у ЦИКу, а као члан ЦИК-а јавно изнио свој став не само о нашем захтјеву него и о референдуму. Он је тиме по нашем дубоком увјерењу прекршио Изборни закон БиХ, а посебно принципе који се директно односе на изборне комисије и бирачка тијела а то су принцип независности и непристрасности", каже Синиша Каран, предсједник Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске.

Политиколог Арнаутовић данас за анализе није био расположен. А да ли је својом стручном анализом одговорио на пријетње првог у Бошњака – Бакира Изетбеговића који је и отворио пандорину референдумску кутију? Само који дан прије Арнаутовићевог иступа, менторски је иступио Изетбеговић.

"Упозоравам чланове ЦИК и ОИК да би евентуално уступање бирачких спискова властима ентитета Република Српска у сврху организовања неуставног референдума такође представљало кривично дјело", рекао је Изетбеговић.

Превише је сличности и раније било у опусу двојца Арнаутовић – Изетбеговић. Први је напуштао догађаје и институције кад год би била интонирана химна Републике "Боже правде". Хронични апелант Изетбеговић “Боже правде” је прогласио неуставном химном.

Уз помоћ, наравно, судија Уставног суда БиХ у којем сједе дугогодишњи власници СДА партијских књижица, Сеада Палаврић и Мирсад Ћемансада заогрнути судијским тогама.

"Овдје је потпуно јасно да је СДА инкорпорирала људе који треба да уносе рекао бих и политички и институционални немир онда када постоје различити политички ставови о одређеним темама. Ко је Арнаутовић да он коментарише одлуке Уставног суда, ко је Арнаутовић да он коментарише одлуку Народне скупштине?", пита Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ.

"Арнаутовић се на овај начин сврстава на једну страну у једном врло значајном политичком процесу и сигурно то није добро за ЦИК", сматра и Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Бивши члан ЦИК-а Тихомир Вујичић каже да је појединачних иступа у медијима, његових некадашњих колега било и раније. Али никада овако драконски политички обојених.

"Он је ушао у поље оцјене уставности и законитости појединих одлука и закона НС РС. То није његово овлаштења по Изборном Закону БиХ", напомиње Вујичић.

По истом Закону, дилеме не би смјело да буде ни о захтјеву Републичке комисије за спровођење Референдума о 9. јануару.

У поглављу 3 јасно је написано да се Централни бирачки списак формира и користи за потребе организације и спровођење избора, референдума, опозива изабраног функционера и изборе органа локалне самоуправе.

Још само да Арнаутовић и Арнаутовићи читају законе! А не политичке манифесте својих ментора!