latinica  ћирилица
24/08/2016 |  20:40 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Пронађена планета слична Земљи!

У складу с прошлоседмичним гласинама и најавама, Европска јужна проматрачница (ЕСО) данас је у својем сједишту крај Минхена објавила сензационално откриће.
Oткривен је планет сличан Земљи који кружи око Proxime Centaur (Фото: ESO/Pale Red Dot.) -
Oткривен је планет сличан Земљи који кружи око Proxime Centaur (Фото: ESO/Pale Red Dot.)

Наиме, откривен је планет сличан Земљи који кружи око Proxime Centaur, нама најближе звијезде након Сунца, и то у зони Златокосе, што значи да би могао бити настањив.

Планетa, названa Proxima b кружи око црвеног патуљка, а стручњаци вјерују да постоји шанса да је најближи екстрасоларни свијет на којем би могло бити живота.

Proxima Centauri  названа је тако јер proxima на латинском значи близу. Црвени патуљак има масу око једне осмине масе Сунца. Саставни је дио троструког система звијезда. Кружи око Alpha Centauri A и B које спадају међу најсјајније звијезде на јужном небу. Од три звијезде система, најближа је Земљи, пише Index.hr.

Планет је откривен уз помоћ спектрографа HARPS на 3,6-метарском телескопу Ла Сила у пустињи Атакама у Чилеу у склопу пројекта Pale Red Dot (Блиједа црвена тачка).

Прикупљени подаци показали су да планета током кружења по својој орбити гравитацијом повлачи црвеног патуљка и узрокује његово тетурање. Прецизна мјерења црвеног помака (помака у фреквенцији свјетла) спектроскопом утврдила су да се Proxima Centauri у том плесу повремено приближава Земљи брзином од око 5 км на сат, што је брзина људског хода, а повремено истом брзином удаљава.

Овај правилни узорак понавља се сваких 11,2 дана колико траје обилазак планета око звијезде. Детаљна анализа података указује да је маса Proxima b најмање 1,3 пута већа од масе Земље те да се креће на удаљености од око 7 милиона километара од матичне звијезде, што је око 5% удаљености између Земље и Сунца.