latinica  ћирилица
25/08/2016 |  13:36 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Цазин: Невријеме проузроковало штету од 800.000 до милион КМ

Невријеме које је у недјељу, 21. августа, погодило Цазин проузроковало је штету од 800.000 до милион КМ - резултати су прелиминарних налаза Комисије за процјену штете и Цивилне заштите општине Цазин.
Невријеме (Фото: архив) - Фото: СРНА
Невријеме (Фото: архив)Фото: СРНА

Највећа штета је у пољопривредном сектору, прецизне бројке тек треба утврдити, а у општинској Цивилној заштити тврде да је сигурно ријеч о великом износу.

"Комисија за процјену штете посјетила је све страдале стамбене објекте и направљене су процјене. Тренутно вршимо процјене на пољопривредним засадима и ту ће штета сигурно бити велика. Коначне резултате још немамо, али прелиминарне процјене говоре да се штета креће између 800.000 и 1.000.000 КМ", рекао је за портал "Кликс" шеф Цивилне заштите Цазин Саид Мујић.

Начелник општине Цазин Нермин Огрешевић најавио је да ће општинска администрација до краја седмице почети са исплатама свима који су претрпјели штету, нарочито за оне најугроженије како би што прије кренула санација.

"Помоћ ће прво бити пружена грађанима чији су стамбени објекти страдали у невремену, тачније онима чије су кровне конструкције страдале. За то имамо обезбијеђена планска средства у нашој буџетској резерви", рекао је Огрешевић.

Он је истакао да ће бити неопходна помоћ и са виших нивоа власти. "Упутили смо захтјев за помоћ кантоналним и федералним институцијама и чекамо одговоре", додао је Огрешевић.

Јако невријеме, праћено снажним вјетром и градом, погодило је у недјељу поподне шире подручје Цазина, што је узроковало штету на пољопривредним усјевима, разбијене црепове и стакла на кућама и возилима, те прекиде у снабдијевању електричном енергијом.