latinica  ћирилица
25/08/2016 |  14:31 | Аутор: СРНА

Влада ФБиХ дала сагласност на усаглашен механизам координације

Влада Федерације БиХ данас је прихватила информацију и дала сагласност на усаглашен систем координације процеса европских интеграција у БиХ, саопштено је из Владе ФБиХ.
Сједница Владе ФБиХ - Фото: СРНА
Сједница Владе ФБиХФото: СРНА

Овим системом дефинисани су институционални и оперативни систем и начин остваривања координације институција у БиХ на спровођењу активности у вези са процесом интеграције у Европску унију, заједничка тијела, њихов састав, надлежности и међусобни односи.

Координација процеса европских интеграција подразумијева активности које се спроводе са циљем осигурања што већег степена усклађености и кохерентности у раду институција свих нивоа власти у БиХ везане за извршење уговорних обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању, као и других обавеза из процеса европских интеграција.

Систем координације уређује и начин остваривања комуникације између институција у БиХ са циљем осигурања и изношења усаглашеног става испред БиХ у комуникацији са институцијама ЕУ.

Координација се заснива на начелима поштовања постојеће унутрашње правне и политичке структуре у БиХ и заштите уставних надлежности свих нивоа власти и њихових институција у појединим областима обухваћеним процесом европских интеграција, осигурања видљивости, те одговорности свих нивоа власти за благовремено и ефикасно испуњавање обавеза из процеса европских интеграција из њихове надлежности.

Ријеч је о механизму који омогућава и подразумијева ефикасну увезаност нивоа власти на нивоу БиХ, ентитетским и кантоналним нивоима.

То је предуслов да БиХ о свим питањима током преговарачког процеса у склопу европских интеграција наступа с јединственим ставовима.

На приједлог замјеника премијера Веска Дрљаче, федерална Влада је данас разматрала и прихватила захтјев за преиспитивање Одлуке са сједнице од 22. јула о начину, односно методу приватизације државног капитала у "Фабрици дувана" Сарајево.

Закључено је да ће Кабинет премијера ФБиХ, у сарадњи са кабинетима замјеника премијера и Агенцијом за приватизацију у ФБиХ, за наредну сједницу Владе ФБиХ сачинити потпуну информацију која ће објединити све релевантне активности и поступке о приватизацији овог предузећа и других компанија у којима је ФБиХ мањински власник као што су "Сарајево осигурање" и "Босналијек".

Биће сачињен и комплетан биланс стања у ове три компаније и о томе ће бити упозната јавност.

Влада је задужила Агенцију за приватизацију у ФБиХ да за 15. септембар одгоди раније заказану аукцију на Сарајевској берзи.