latinica  ћирилица
25/08/2016 |  15:38 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Београд, сјећање на Кочића важно за очување српског идентитета (ВИДЕО)

Поводом стогодишњице смрти великог писца, пјесника и народног трибуна Петра Кочића и традиционалне манифестације “Кочићев дан у Београду” министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић у име Владе Републике Српске положио је вијенце на гроб Петра Кочића у Алеји великана и пред Кочићев споменик у Чубурском парку.
Састанак Савановића и Младеновића - Фото: СРНА
Састанак Савановића и МладеновићаФото: СРНА

Бесмртно дјело Кочића надилази оквире времена у ком је стварао. Велики писац је кроз кратак, али стваралаштвом испуњен живот, показао како се брани слобода и отаџбина, рекао је министар Миленко Савановић.

- Кочић је дао немјерљив допринос у свом животу и дјелима и та дјела живе у нама . Она су уткана и на неки начин у структури наше личности и ту је та величина Кочићевог дјела и њега као патриоте, истакао је Савановић.

Београд се сматра другим домом Петра Кочића. У њему је писац завршио образовање и живио до краја живота. Београд му је подигао споменик, а многе школе широм Србије носе Кочићево име.

- Петар Кочић је оставио иза себе један богат умјетнички опус и рад и то је нешто што означава једну епоху борбе српског народа за свој идентитет и за своју слободу, рекао је Андреја Младеновић, замјеник градоначелника Београда

У Удружењу књижевника вечерас у 19 часова биће одржано књижевно вече "Змијање у Београду, Српска у Србији" на којем ће учестовати писци из Српске и Србије.