latinica  ћирилица
25/08/2016 |  15:46 | Аутор: СРНА

Новалић сматра да пензионери неће протестовати

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић не очекује да ће бити најављених протеста пензионера у ФБиХ иако федерална Влада данас није усвојила њихове захтјеве.

Он је навео да не очекује протесте пензионера јер је испуњен њихов главни захтјев да ће им пензије бити испалћиване до петог у мјесецу.

Када је ријеч о повећању пензија, он је навео да нови закон рјешава механизам повећања који се неће сводити на то да се стално о томе разматра.

"Механизам постоји у складу са растом БДП-а и инфлације и чим на ноге стане нови закон о ПИО, то ће бити аутоматски", рекао је Новалић новинарима у Мостару.

Савез Удружења пензионера ФБиХ требало је да у сриједу донесе одлуку о одржавању масовних протеста 22. септембра, јер преговори са Владом нису завршили на задовољавајући начин.

Пензионери су, међутим, Влади дали рок од 10 дана да се изјасни о њихових захтјевима. Били су јасни да траже прихватање свих захтјева, а посебно су инсистирали на томе да се за 250.000 пензионера који су пензионисани до 31. јула 1998. године, а којима су пензије мање за 39,2 посто, пензије повећају.