latinica  ћирилица
25/08/2016 |  15:53 | Аутор: СРНА

Обећана помоћ за обнову Саборне цркве у Мостару

Федерални премијер Фадил Новалић изјавио је да ће Влада Федерације БиХ помоћи завршетак обнове Саборне цркве Свете Тројице у Мостару, али није прецизирао када и у ком обиму.
Саборна црква у Мостару - Фото: СРНА
Саборна црква у МостаруФото: СРНА

Новалић, који је посјетио градилиште Саборне цркве, истакао је да је ово нови корак и допринос мултиетничности у Мостару.

"Као љубитељ грађевина, поносим се овом монументалном грађевином и доживљавам је као богомољу свих нас. Ми се обавезујемо да ћемо помоћи градњу. Сјешћемо и договорити се каква ће и колика бити наша помоћ. Дошли смо да видимо како помоћи", рекао је новинарима Новалић, који је на градилиште цркве дошао са министром финансија Јелком Милићевић, министром културе и спорта Зором Дујмовић, министром туризма Едитом Ђапо, министром за рад и социјална питања Веском Дрљачом и министром за избјегле Едином Рамићем.

Одговарајући на питање да ли је за обнову Саборне цркве уплаћено 300.000 КМ, што је обећано раније ове године, Милићевићева је рекла да је то "врло извјесно", али да ће за та средства морати да се аплицира одређеним пројектима.

"Битно је да Влада ФБиХ препозна Саборну цркву као пројекат од великог значаја, и за Мостар и за Федерацију, и сигурно ће бити вишегодишње подршке. У овом тренутку ми можемо помоћи намјенским средствима Министарства за избјегле и Министарства културе, али и грантове", навела је Милићевићева.

Мостарски парох Радивоје Круљ захвалио је премијеру и министрима за заинтересованост за обнову Саборне цркве, истичући да је овај пројекат значајан за православне, којим ће бити враћен храм, док ће Мостар и БиХ поново добити један од својих симбола.

Он је навео да је потребно још око три милиона КМ за завршетак грађевинских радова, те да би уз финансијску помоћ Владе ФБиХ и помоћ коју је обећао премијер Србије Александар Вучић до краја године црква могла добити кровни свод.

Влада Републике Српске до сада је највећи донатор за обнову цркве са 2,5 милиона КМ.

Обнова Саборне цркве, која је до темеља порушена 1992. године, почела је 2008. године, али су радови посљедње двије године текли веома споро због недостатка средстава. Саборна црква у Мостару једини је велики вјерски објекат у БиХ који још није обновљен.

Црква је национални споменик културе и један од симбола Мостара.