latinica  ћирилица
25/08/2016 |  16:30 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Референдум о Дану Републике биће одржан и у Сребреници (ВИДЕО)

Референдум о Дану Републике Српске, заказан за 25.септембар, биће одржан и у општини Сребреница, упркос опструкцијама бошњачког локалног руководства и намјери начелника Дураковића да не формира општинску комисију за спровођење референдума.
Гласачки листић - Фото: РТРС
Гласачки листићФото: РТРС

Изјавили су ово српски представници у локалној власти.

- Ми ћемо тражити одговорност јер је актуелни начелник начинио много погрешних потеза, рекао је Младен Грујучић, кандидат коалиције “Заједно за Сребреницу“ за начелника Сребренице.

"У овој ситуацији, коју су произвели бошњачки члан Предсједништва БиХ /Бакир Изетбеговић/ и Уставни суд БиХ, референдум је једини начин да се српски народ одупре одузимању његових права, дискриминацији и наметању туђих одлука", додао је Грујичић.

Он је истакао да референдум није усмјерен ни против кога, него да је циљ да се заштите слобода и одредбе Дејтонског споразума које гарантују слободу свим народима да одлучују о својој судбини у БиХ.

Грујичић је рекао да је 9. јануар изузетно значајан датум за српски народ и његову слободу, јер је тада настала Република Српска, захваљујући којој су Срби остали и опстали на простору западно од Дрине.

Он је захвалио предсједницима свих српских странака у Сребреници на пуној подршци коју му пружају и изразио увјерење да ће побиједити на изборима и постати начелник свих грађана ове општине који неће правити било какву дискриминацију као садашњи начелник и његов противкандидат Ћамил Дураковић који, како је рекао, фаворизује појединце и групе под утицајем политичког Сарајева, због чега се из ове општине исељавају и Срби и Бошњаци јер не могу да остваре основна права.

Предсједник сребреничког СНСД-а Радомир Павловић позвао је све пунољетне Србе и остале грађане Републике Српске да 25. септембра изађу на референдум и тако покажу јединство и значај 9. јануара - Дана настанка Републике Српске за српски народ.

Он је рекао да иницијатива Садика Ахметовића из СДА о издвајању Сребренице из Републике Српске није питање о коме одлучује локална заједница која нема законска овлаштења за доношење таквих одлука и чему се противи већински српски народ у овој општини.

Павловић је појаснио да ће, уколико начелник сребреничке општине Ћамил Дураковић одбије да формира комисију за спровођење референдума, Републичка изборна комисија формирати ту комисију за Сребреницу.

Предсједник локалног СДС-а Момчило Цвјетиновић рекао је да ова странка све своје капацитете усмјерава на подршку и организовање референдума о Дану Републике јер је неприхватљиво да други одлучују када ће Српска прослављати своје празнике и да јој оспоравају да обиљежава значајне датуме за српски народ који ју је створио.

"Иницијатива за издвајање Сребренице из Републике Српске доводи до чвршћег српског јединства и обавезе приближавања свих политичких и других структура да би се заштитили национални интереси српског народа који неће нанијети штету другим народима", оцијенио је Цвјетиновић.

Он сматра да ће одржавање најављеног референдума вратити достојанство српском народу које су му почели одузимати, наметањем одлука, високи представници и судови БиХ под утицајем бошњачких политичких лидера и странака из Сарајева.

Подршку одржавању референдума и заједничком српском кандидату за начелника ове општине потврдили су и предсједници сребреничког ДНС-а Велибор Ранкић, Социјалистичке партије Обрад Пргомеља, те Српске радикалне странке "Др Војислав Шешељ" Миле Станојевић који је позвао руководство Републике Српске да не подлегне огромним притисцима да одгоди одржавање најављеног референдума.

Предсједник Општинског одбора СНС-а Сретен Петровић упозорио је на вишегодишњу мајоризацију српског народа у многим случајевима и по разним основама, истакавши да би укидањем Дана Републике дошло до даљих одузимања овлаштења Републици Српској и српском народу, што је недопустиво.

"Као борац и ратни војни инвалид поручујем у име бораца да се не смије дозволити отимање овлаштења и урушавање Републике Српске за коју су гинули наши најбољи синови и која је једина гаранција слободе српског народа на овом простору", истакао је Петровић.

Сличне поруке упутили су и предсједник Партије уједињених пензионера у овом мјесту Бранислав Грачанин и представници осталих српских странака.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић рекао је да на општински протокол није стигао никакав захтјев за издвајање Сребренице из уставноправног система Републике Српске, у чијем је саставу, те поручио да ће тако и остати.

Он је позвао све Србе који имају право гласа да изађу на референдум и покажу српско јединство и одлучност да се сачува 9. јануар као Дан Републике - датум који је српски народ изабрао знајући шта он представља за његов опстанак и слободу на простору БиХ.

Извор: СРНА/РТРС