latinica  ћирилица
25/08/2016 |  18:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел: Преговарамо с Турском о посјети посланика Инџирлику

Њемачка води преговоре са Турском како би обезбиједила да њени посланици могу да посјете око 250 њемачких војника у турској ваздухоплавној бази Инџирлик, који се тамо налазе како би подржали борбу коалиције предвођене САД против Исламске државе, изјавила је њемачка канцеларка Ангела Меркел.

Меркел је оцијенила да су немачке оружане снаге ефикасно дјеловале из базе у оквиру коалиције предвођене САД и истакла да се нада да ће се то наставити, преноси Ројтерс.

Министарсво одбране у Берлину раније данас је саопштило да Њемачка и даље жели да њена војска користи турску ваздухоплавну базу Инџирлик, али тражи алтернативу због спора са Анкаром.

Портпарол министарства је навео да оружане снаге разматрају друге опције за својих шест авиона за осматрање и 250 војника, уколико би њемачки посланици гласали да Берлин више не користи ту базу.

Турска у јуну није дозволила њемачким посланицима да посјете базу због усвајања резолуције у Берлину којом се турски масакр над Јерменима означава као геноцид, подсјетио је Ројтерс.

Њемачки Шпигел је објавио да се њемачка војска припрема за напуштање турске ваздухопловне базе Инџирлик због спора који је ескалирао између те двије чланице НАТО.

Њемацки мандат у Инџирлику свакако истиче крајем године, а Социјалдемократска партија планира да блокира продужење мандата.

Шпигел преноси да њемачко министарство одбране тренутно разматра могућност да војне снаге, стациониране у Инџирлику. премјести у Јордан или на Кипар.