latinica  ћирилица
25/08/2016 |  18:56 ⇒ 26/08/2016 | 10:55 | Аутор: РТРС

ЦИК се још не изјашњава о уступању бирачких спискова за референдум; Ко одуговлачи? (ВИДЕО)

Колегијум централне изборне комисије БиХ, почетком сљедеће седмице расправљаће о уступању Извода из бирачког списка за потребе Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Српске, речено је на данашњој сједници ЦИК-а.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Одлука би требало да буде донесена на првој редовној сједници, која ће, према актуелном распореду, бити одржана за седам дана.

Ургенција Комисије, али и њен захтјев за изузеће члана ЦИК-а Суада Арнаутовића због медијских иступа у којима је, у духу сарајевске политике, референдум оцијенио неуставним, чиме је директно прекршио Изборни закон БиХ тачније његове основне принципе непристрасности и независности у одлучивању.

Сви споменути захтјеви и ургенција, заједно ће се наћи пред члановима ЦИК-а, који се редом, ваљда поучени Арнаутовићевим примјером, не изјашњавају о коначном исходу.

Тек када је Бранко Петрић запитао колеге, да ли то чекају одгођену сједницу ПИК-а и њихов коминике, како би Захтјев за усупање бирачког списка био уврштен на дневни ред, дато је обећање – биће то сљедеће седмице!

Немушто је одуговлачење расправе правдао предсједник Ахмет Шантић како су у међувремену пристигли и нови акти истог пошиљаоца. Правној служби ЦИК-а дат је налог, да прирпеми материјал. У њему ће се, по налогу Бошњачких чланова, између осталог наћи и три најновије апелације сарајевских политичара упућене Уставном Суду БиХ, а односе се на референдум.

Шта ће се у том обзиру још наћи? Да ли и незабиљежена пријетња Бакира Изетбеговића да ће чланови ЦИК-а кривично одговорати уколико доставе тражени Извод из Бирачког списка? Шантић одговара – одлучиваће као правник! Политиколог Арнаутовић, пред камере није хтио.

Иза затворених врата остао је досљедан скорим експертизама у сарајевским медијима. Тражио је да се, прије Одлуке, свим члановима општинских изборних комисија, забрани да својим знањем и искуством помогну у спровођењу референдума 25. септембра.

Образложење – овај пут са економским премисама. ЦИК је каже финансирао њихову обуку. И док се очигледно, тражи разлог више, за пролонгирање Одлуке која је према Закону неминовна, за амнезичне подсјећање на Изборни закон. А он предвиђа да се бирачки спискови користе и за спровођење референдума.

У складу са Законом чланови ЦИК-а требало би да одлуче и о још једном захтјеву из Српске. Оном о изузећу Суада Арнаутовића приликом одлучивања. Опет Шантић нуди готово невјероватан одговор.

Но тако Закон не тумаче сви чланови. И овај захтјев ће прво пред Колегијум.

Ако већ правници и дугогодишњи чланови ЦИК-а не могу јединствено да тумаче Закон, шта ли онда очекивати од политиколога?

Како год, одредбу о која прописује начин изјашњавања сви су разумјели. За Одлуку је потребна двотрећинска већина или пет до седам чланова, на првом гласању.

Или проста већина на поновљеном изјашњавању на наредној сједници. Знају то и представници Америчке амбасаде у Сарајеву, под чијим будним оком се, случајно или не, и одвијала данашња расправа. Исте оне амбасаде, чији су званичници из Правног Одјела, како сазнајемо, недавно походили сједиште ЦИК-а.И то у вријеме док је Шантић био на годишњем одмору.