latinica  ћирилица
25/08/2016 |  19:48 | Аутор: СРНА

Конференција "Мултисекторски одговор на насилни екстремизам"

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је данас да је будућност ових простора у предузимању свих превентивних корака како би се дефинитивно избјегле терористичке активности и насилни ектремизам.
Конференција у Зворнику - Фото: СРНА
Конференција у ЗворникуФото: СРНА

Стевановић је на конференцији под називом "Мултисекторски одговор на насилни екстремизам", коју је организовао у сарадњи са ОЕБС-ом, истакао да и директори образовних установа, представници вјерских заједница, центара за социјални рад, те вртића, који присуствују овом скупу, морају превентивно дјеловати код најмлађих.

"Мислим да ће сличних састанака бити и са родитељима, јер сматрам да породица има, можда, и одлучујући утицај на формирање младог човјека и на правилан избор његовог животног пута", рекао је Стевановић.

Предавачи на конференцији били су стручни савјетник за борбу против тероризма у Министарству безбједности БиХ Марио Јанечек који је презентовао "Стратегију за превенцију и борбу против тероризма 2015-2020", те представник невладине организације "Атлантска иницијатива" Едина Бећиревић, која је говорила о "Процесу радикализације и насиља".

Јанечек је рекао да локална заједница може учинити много на изградњи безбједности, од локалне полиције, али и преко свих других сектора.

"Сусрећемо се са једном новом динамиком тероризма која је много опаснија, непредвидивија и гдје се, не само код нас, него и у Европи, као починиоци дјела јављају особе којих нема у кривичним или прекршајним евиденцијама", рекао је он и додао да је и због тога веома важно да се оствари контакт између полиције и свих других служби.

Бећиревићева је нагласила да и у домаћој и у свјетској јавности постоји општа концептуална конфузија у вези са терминима као што су радикализам, екстремизам, насилни екстремизам, тероризам и често се ти термини користе као да значе исто.

"Та конфузија постоји и на нивоу стручне јавности и преноси се на медије, владине званичнике и друге. Нису сви они који су радикални истовремено и насилни екстремисти или терористи", рекла је Бећиревићева.

Хамза Вишић из Центра за безбједносне студије говорио је о "Најбољим праксама мултисекторске сарадње у борби против насилног екстремизма".

Вишћа је истакао да је важно да сви сектори друштва имају своју улогу у борби против насилног екстремизма, те да је само треба препознати и изградити паметно партнерство између свих њих.