latinica  ћирилица
25/08/2016 |  20:00 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Добој: Хранимо се паметно и здраво

Хранимо се паметно и здраво, мислимо на своју будућност („Еat right, future bright“), пројекат је чија реализација је почела у Добоју с циљем развоја свијести младих, али и осталих грађана у вези с правилном исхраном.
Пројекат "Хранимо се здраво" у Добоју - Фото: РТРС
Пројекат "Хранимо се здраво" у ДобојуФото: РТРС

„Циљ нам је да изградимо здравију локалну заједницу кроз један здрав модел живота. У оквиру пројекта планирамо да проведемо три радионице и анкету која је базирана на правилној исхрани и здравом начину живота.

Анкета ће бити проведена међу средњошколцима, али свој допринос могу да дају сви који то желе. Подаци које добијемо служиће нам да видимо какав је начин исхране заступљен код млађе популације и шта ту може да се поправи“, каже носилац пројекта Тијана Васиљевић Стокић.

Она каже да све указује на то да здрава исхрана није баш заступљена, поготово код средњошколаца који у трци с обавезама и наставом једу нездраву храну.

„Такав начин исхране оставља трага на здравље, па желимо да укажемо и на проблеме и болести који су посљедица неправилне исхране“, каже Тијана Васиљевић Стокић.

Према њеним ријечима сама идеја настала је током боравка средњошколаца Добоја у САД-у у априлу ове године. Они су присуствујући разним предавањима у вези лидерства младих и учешћа младих у локалној заједници сами жељели да укажу на проблеме из своје средине који заслужују пажњу.

У пројекат су укључени нутриционисти и љекари, спортисти и тренери града Добоја. Пријатељи пројекта су Амерички кутак и Удружење дијабетичара „Дијабета“, а подржали су га рукометаши који учествују на 48. међународном рукометном ТВ турниру шампиона.