latinica  ћирилица
25/08/2016 |  20:04 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Власеница: Како је општина Центар за културу "гурнула" у стечај? (ВИДЕО)

Општинска предузећа у Власеници су на рубу пропасти. Радници углавном на минималцу који касни, а порези и дориноси им се не уплаћују. Ипак, посебна прича је већ бивши Центар за културу.
Центар за културу Власеница - Фото: РТРС
Центар за културу ВласеницаФото: РТРС

Предузеће је у стечају, радници на улици, а општина је основала ново предузеће - Културни центар, са једним запосленим и то - директором. Раније су имали два радника на минималцу, Драгомира Лукића са инвалидитетом и Млађена Пантића, борца Војске Републике Српске, прве категорије. 

Од Дејтона до данас Млађен Пантић и Драгомир Лукић радили су у Центру за културу Власеница, у штампарији и продаји. Предузеће је у стечају, а радници на улици. Пантић и Лукић свакондевно су вриједно радили за минималац, сада су врата предузећа закључана, а о њима кажу нико не брине.

- Немамо никаква примања, ама баш никаква примања, немамо за опстанак живог бића, никакве новчане накнаде за живот немамо, каже Млађен Пантић.

И док два радника не могу да зараде ни минималац, у општини су одлучили да оснују ново предузеће и да директору пропалог предузећа Александру Честићу повјере и нови Културни центар.

Угасили су локалну ВИК телевизију, Туристичку организацију и Центар за културу и информисање. Све те дјелатности требало би да преузме нови Културни центар. Ипак, у оснивачном акту море противрјечности, тврде у власеничком СНСД-у.

-У самој одлуци наведено је да се уставнове баве промоцијом и унапређењем туризма, а дјелатностима која су наведена у одлуци уопште се не помиње туризам, већ продаја, цвијећа и плочица, рекао је Александар Краљевић, предсједник Клуба посланика СНСД у општини Власеница

О туризму ни ријечи. Ипак, регистована дјелатност Културног центра је од игле до локомотиве. Примјера ради, Културни центар може да тргује цвијећем, сјемењем, ђубривом, садницама и кућним љубимцима.

Општински службеници су нам рекли да о овом случају начелник може само да каже да је угашен стари Центар за културу и основан нови Културни центар. Како сазнајемо на рубу пропасти су и локални Дом здравља, Комунално и Водовод. У општини о свему ћуте.