latinica  ћирилица
25/08/2016 |  20:22 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Небрига добојске власти, пропадају историјски споменици (ВИДЕО)

Име градоначелника Добоја Обрена Петровића још није уклоњено са недавно изграђеног споменика логорашима из аустроугарског концентрационог логора од 1915. до 1917.године.
Споменик у Добоју - Фото: РТРС
Споменик у ДобојуФото: РТРС

Уклањање је тражила добојска јавност и представници Републичке организације породица погинулих и несталих, уз образложење да споменик има историјску вриједност и да је непримјерено да на њему пише Петровићево име.
За то вријеме, други историјски споменици у Добоју, због небриге власти пропадају, а градња најважнијег - споменика палим борцима у одбрамбено- отаџбинском рату, још је на чекању. 

Јавност Добоја и даље осуђује то што је заслуге за подизање споменика логорашима Петровић приписао себи, премда је његову градњу платио из буџета града.

Већина тврди да је Петровићево име на споменику непримјерено. Споменици од историјске вриједности припадају онима који су градили историју. Такав је и споменик костурница у којој су кости добојских логораша , али о њему нико не води рачуна. Затрпан смећем и отпацима, зарастао у траву, препуштен је волонтерима и људима који не могу да се помире с таквим односом надлежних.

Име градоначелника Добоја најчешће се помиње као препрека градње споменика погинулим борцима из протеклог рата у централном градском парку Народни хероји.

Премда је у јавности изјављивао како ће споменик бити саграђен на мјесту које одреде борачке организације, заинтересовани за градњу тврде да Петровић све чини да споменик измјести на локацију изван града. У опозицији о томе немају дилему.

На градњу споменика у градском парку чекају породице око 1.800 погинулих бораца из новије историје. Баш као и јавност, на одговор да ли ће са споменика за око 12.000 жртава Добојског логора градоначелник Петровић избрисати своје име.