latinica  ћирилица
25/08/2016 |  21:14 | Аутор: СРНА

Савановић: Кочић - борац за истину, правду и слободу

У Удружењу књижевника у Београду вечерас је, у присуству министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленка Савановића, одржано књижевно вече посвећено Петру Кочићу "Змијање у Београду-Српска у Србији".
Миленко Савановић - Фото: СРНА
Миленко СавановићФото: СРНА

Савановић је рекао да је Кочић био великан и најбољи Крајишник, те синоним револуционара који се борио за правду, вјечну борбу за истину, слободу и социјалну правду, што је постало дио српског народа на овим просторима.

Он каже да је Кочић на најбољи начин описао своје вријеме, жртвујући свој живот у времену у којем се борио за истину, слободу и правду.

Савановић је рекао да су, нажалост, времена на овим балканским просторима чудна и да увијек дође политика и политичари који су "играчка у ђавољим рукама".

Он је напоменуо да је српски народ у историји много тога пропатио и дао много жртава, само зато што је био на страни слободарског свијета, који, нажалост, не препознаје у довољној мјери снагу и величину Срба, нити жртве коју су дали у 20. вијеку, посебно у борби против окупације и фашизма.

"И данас се на неки начин боримо за слободу српског народа, посебно ми Срби у БиХ. Видите да ти међународни тутори, који дувају вјетар у леђа нашим непријатељима чине све да нас сатанизују и окриве за борбу и достојанство", рекао је Савановић, наводећи да се Срби боре само за опстанак и останак на својим просторима.

Он је истакао да младим генерацијама треба преносити све оно што се дешавало српском народу да се то не би поновило.

"Надам да ће младе генерације знати препознати ове вриједности и да ће их утемељити дубоко у себе, учећи праву историју, а не историју коју смо ми учили онако како је неко хтио, а та историја је, на жалост, у уџбеницима фалсификована", рекао је Савановић.

Он је додао да је сам Кочић своју борбу за правду описао у путешествију од родних Стричића и Змијања преко Бањалуке, Сарајева, Београда, Беча, Скопља.

Савановић је навео да је Кочића окупациона власт Аустро-угарске сматрала борцем за српство, српски народ и највише хришћанске вриједности.

На књижевној вечери, одржаној уз подршку Представништва Републике Српске, о Кочићу су говорили писци и пјесници из Српске и Србије.

Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић рекао је да манифестацији "Кочићеви дани у Београду" присуствује све више људи и поштовалаца Кочића, који у потпуности разумију политичке прилике у којима се тренутно налази српски народ, а на које је својевремено указивао и сам писац.

Он је навео да су теме о којима је говорио Кочић актуелне и у садашњем времену и да људи својим присуством на овој манифестацији желе да укажу јавности на то да нам никад више није била потреба саборност и јединство.