latinica  ћирилица
25/08/2016 |  21:31 ⇒ 21:35 | Аутор: Б92

На Јадрану уочено јато китова (ВИДЕО)

У акваторију испред Ровиња синоћ су виђене барем три уљешуре, највећа врста из групе китова зубана, којима због мале дубине сjеверног Јадрана озбиљно пријети опасност од насукавања.
На Јадрану уочено јато китова - Фото: Screenshot/YouTube
На Јадрану уочено јато китоваФото: Screenshot/YouTube

Фотографије уљешура Институт Плави свеијт добио је од породице Келер, а стручњаци су одмах у помоћ позвали јавност како би на вријеме спријечили евентуалну трагедију.

Наиме, ове импресивне животиње иначе обитавају у много већим дубинама, а прије двије године већ је забиљежено насукавање седам и угинуће три уљешуре у близини града Виесте на полуострву Гаргано у Италији.

“Обзиром да се ради о животињама које иначе обитавају у подручијима дубина преко 1000 метара, у плитком сјеверном Јадрану пријети им опасност од насукавања и угинућа“, напомињу из Плавог свијета, додајући да су се током историје уљешуре појављивале и сјеверније у Јадрану, али се у већини случајева посјета овом подручју завршила насукавањем и угинућем јединки из опажених група.

“Обзиром да нам је циљ осигурати сигуран излазак ове групе уљешура из Јадрана, молимо све грађане да хитно дојаве опажања како би могли да пратимо њихово кретање и по потреби предузмемо потребне акције“, моле стручњаци из Института.

“Упркос својој величини, уљешуре су за људе безопасне ако им се не приближавају. С обзиром да су животиње вјероватно исцрпљене, дезоријентисане и узнемирене јер се налазе у изузетно плитком мору, молимо Вас да им се не приближавате и не прогањате их како својим дјеловањем не би узроковали њихово случајно насукавање и угинуће“, додају стручњаци.

Иначе, одрасли мужјаци могу досећи и величину од 20 метара и тежити преко 60 тона, док су женке мање. Могу живјети и преко 60 година, а полну зрелост достижу са 8-12 година. Уљешуре живе у друштвеним групама од пет-петнаест животиња у којима се налазе женке и младунци, док мужјаци живе углавном сами.