latinica  ћирилица
25/08/2016 |  21:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Грабар-Китаровић и Дуда отворили Дубровник форум

Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић, која је данас са пољским колегом Анџејем Дудом отворила Дубровник форум, поручила да је простор Јадрана, Балтика и Црног мора "жила куцавица" Европе за чији је развој, како је оцијенила, потребно 50 милијарди евра.
Кроација форум (фото: Танјуг/Хина) -
Кроација форум (фото: Танјуг/Хина)

То је, сматра Грабар-Китаровић, достижно заједничким конкретним пројектима привредне, инфраструктурне и безбједносне сарадње, пренијела је Хина.

Хрватска предсједница је позвала на заустављање демографског пада и упозорила на проблем исељавања младог и високообразованог становништва из региона.

Према њеним ријечима, 12 држава чланица ЕУ између трију мора - Аустрија, Бугарска, Чешка, Естонија, Хрватска, Летонија, Литванија, Мађарска, Пољска, Румуњска, Словачка и Словенија - имају велике могућности за јачање сарадње на властиту и корист цијеле Уније.

Ипак, како је рекла, то подручје из историјских разлога заостаје за просјеком ЕУ.

Грабар-Китаровић истакла је да регион Балтик-Јадран-Црно море (БАБС) чини 28 одсто територија ЕУ и 22 одсто њеног становништва, али само 10 одсто БДП-а Европске уније.

Номинални БДП по глави становника просјечно је око 14.750 евра што је тек око 51 посто номиналног БДП просјека по глави становника ЕУ, рекла је хрватска предсједница.

"За ову жилу куцавицу Европе у будућности је потребно 50 милијарди евра", рекла је Грабар-Китаровић.

Пољски предсједник је, с друге стране, указао на важност енергетског повезивања.

"Доминација једног добављача за регион штетна је и опасна", сматра Дуда.

Он је, међутим, оцијенио да енергетска инфраструктура не рјешава све процесе и позвао на јачање културне и научне сарадње и размјену студената.

Дуда је најавио да ће се идући скуп БАБС-а бити одржан у пољском граду Вроцлаву у јуну 2017 године.

Овогогодишњи Дубровник Форум, који се завршава сутра, одржава се под називом "Снажнија Европа - спајање сјевера и југа", а на њему ће говорити предсједници Мађарске Јанош Адер, Словеније Борут Бахор, Бугарске Росен Плевнелијев, као и предсједница Литваније Даља Грибаускајте.

Из Кабинета премијера Србије раније је Танјугу речено да је премијер Александар Вучић одустао од учешћа на Дубровник форуму, јер су организатори, упркос формалном позиву, учинили све да његово присуство учине излишним.