latinica  ћирилица
25/08/2016 |  21:57 | Аутор: БЕТА

Чланице СБ УН позивају Београд и Приштину да наставе политички дијалог

Савјет безбједности УН позвао је Београд и Приштину да наставе дијалог на политичком нивоу, оцијенивши да и даље постоје бројни изазови када је у питању безбједносна ситуација на Косову.
Савјет безбједности УН - Фото: Screenshot
Савјет безбједности УНФото: Screenshot

На сједници Савјета на којој је представљен извјештај генералног секретара УН Бан Ки Муна о раду Унмика, амбасадор Русије Виталиј Чуркин изјавио је да Приштина није испунила кључан услов о формирању Заједнице српских општина (ЗСО) и изразио забринутост због споразума Косова о демаркацији са Црном Гором, али и због креирања "Велике Албаније", о чему говоре поједини високи званичници.

Чуркин је оцијенио да ситуација у покрајни остаје нестабилна, као и ниво сигурности, помињући као примјер употребу молотовљевих коктела.

Представница САД Мишел Сизон навела је да је напредак у нормализацији односа успорен и позвала лидере Београда и Приштине да спроведу договоре.

Према њеним ријечима, лидери Косова морају да сарађују са сусједима, али и да се суоче са економским изазовима и унапређењем борбе против корупције.

САД подржавају Косово на путу да постане мирна, демократска земља, рекла је она и додала да ако "Косово успије", да ће "цио регион успјети". Изразила је наду да ће Косово постати члан УН и позвала све државе чланице да признају независност Косова.

Представница САД је изразила забринутост због насиља на Косову, додајући да "у демократији нема мјеста за коришћење сузавца".

Амбасадор Кине изразио је наду да ће Србија и Косово наставити дијалог на највишем политичком нивоу у циљу одржања мира и стабилности у региону.

Кина поштује територијални интегритет Србије, рекао је кинески амбасадор и додао да треба наћи прихватљиво рјешење кроз дијалог и у оквиру резолуција Савјета УН.

Према његовој оцени, тренутна ситуација је генерално стабилна, али постоје бројни изазови и треба избјегавати активности које могу даље закомликовати ситуацију.

Представник Велике Британије у УН изразио је забринутост због застоја у дијалогу Београда и Приштине и оцијенио да је потребна нова енергија како би се постигла нормализација односа Србије и Косова.

Британски амбасадор је позвао на смањење сједница Савјета безбједности о Косову и извјештаја о раду УНМИК-а у циљу бољег и одрживијег извјештавања УНМИК-а и како би Савјет безбједности имао више времена да се фокусира на друга, ургентнија питања.

Амбасадор Француске је рекао да се бриселски споразуми морају што прије примијенити, укључујући кључни елемент у дијалогу, формирање ЗСО, и позвао на наставак преговора на високом политичком ниову.