latinica  ћирилица
25/08/2016 |  22:25 ⇒ 22:27 | Аутор: СРНА

Вече српско-руске музике одушевило публику у Братунцу

Чланови музичких, плесних и пјевачких група и ансамбала из руског града Кострома одржали су вечерас концерт у Братунцу.
Концерт у Братунцу - Фото: СРНА
Концерт у БратунцуФото: СРНА

Двочасовни концерт у препуној сали братуначког Дома културе одушевио је публику, која је више од десет минута аплаудирала руским умјетницима.

Извођене су српске и руске пјесме, руски плесови и народне игре, а свирало се на балалајкама, гуслима и другим традиционалним руским инструментима.

Са три руске пјесме представио се и руски хор "Балалајка" братуначке Основне школе "Вук Караџић", а цијела сала је пјевала са руском интерпретаторком српске пјесме "Видовдан" и "Тамо далеко".

"У Братунац и Републику Српску дошао је велики ансамбл са педесетак чланова из царског града Кострома чији становници нису заборавили да је српски народ 1917. године примио велики број наших сународника који су морали да напусте домовину због комунистичког режима који је вршио одмазду над неистомишљеницима", рекао је новинар Роман Залајев, који је члан овог ансамбла.

Он каже да су дошли у Републику Српску да је боље упознају и не само да играју и пјевају, него и да се друже са Србима, упознају са српском културом, обичајима и стекну пријатеље које ће позвати у узвратну посјету Кострому, одакле потичу Романови, руска царска династија.

"Изузетно цијенимо и поштујемо српску одлучност против увођења санкција Русији и уласка у НАТО. Руски народ цијени и воли братски српски народ и показало се да је тако и овђе гђе смо топло примљени. Указано нам је дивно гостопримство", рекао је Залајев, истичући да Руси сматрају Србе херојским народом који цијени своју слободу и спреман је да за њу све жртвује.

Гости из Русије вечерас ће ноћити код српских породица у Братунцу, а сутра ће посјетити српско Војничко гробље, гђе ће одати почаст и положити цвијеће код спомен-крста погинулим борцима у протеклом рату.

Након тога ће посјетити и средњовјековни манастир Свете Тројице у Сасама код Сребренице, а онда иду у посјету Србији, гђе ће гостовати у неколико градова.

Организатори овог концерта су Српско добротворно културно-просвјетно друштво "Свети Василије Велики" из Братунца, те Дом културе и општина у сарадњи са Друштвом српско-руског пријатељства.

Покровитељ концерта српско-руске музике била је општина Братунац.