latinica  ћирилица
25/08/2016 |  22:56 | Аутор: БЕТА

САД: Руски хакер проглашен кривим, до 34 године затвора

На суду у САД је осуђен Рус Роман Селезњов за хаковање система предузећа САД и крађу информација с кредитних картица, помоћу којих су украдени милиони долара.

Селезњова је порота прогласила кривим по 38 тачака оптужнице, укључујући девет за хаковање и 10 за превару помоћу информатичких технологија, као и за банкарску превару и крађу идентитета.

Казна ће бити изречена 2. децембра, а могао би да добије до 34 године затвора.

Селезњов је хаковао системе предузећа, углавном пица ресторана у америчкој држави Вашингтон, и украо милионе бројева кредитних картица које је продавао на илегалним интернет форумима.

Тако је с кредитних картица украдено готово 170 милиона долара широм свијета. Федерално тужилаштво га је назвало лидером на тржишту украдених бројева кредитних картица.

Селезњов, син руског посланика, био је оптужен по 40 тачака за вођење хакерске шеме од 2010. до јула 2014, када је ухапшен на Малдивима.

Његови адвокати су тврдили да је хапшење Селезњова била "отмица" и да је илегално доведен у САД, чиме је прекршено међународно право, али је судија током суђења одбацио тај аргумент.