latinica  ћирилица
26/08/2016 |  17:25 | Аутор: БЕТА

ПКК преузео одговорност за напад у Џизреу

Радничка партија Курдистана (ПКК) преузела је одговорност за данашњи самоубилачки напад аутомобилом бомбом у југоисточном турском граду Џизреу.

Приликом напада убијено је 11 полицајаца.

"Наше камиказе спровеле су акцију у Џизреу и убиле десетине полицајаца", наводи ПКК на свом интернет-сајту. Та групација, коју Турска и њени савезници сматрају терористичком организацијом, редовно увећава учинак својих напада.

ПКК је навео да је овај напад одмазда за "упорну изолацију" затвореног вође странке Абдулаха Оџалана и "недостатак информација" о њему. Напад се догодио јутрос, када је аутомобил-бомба експлодирао око 50 метара од главне полицијске станице у граду Џизре, у провинцији Сирнак, насељеној углавном Курдима, у близини границе са Сиријом, навела је турска агенција Анадолија.

Агенција је такође навела да су напад највјероватније извели курдски милитанти.

Милитанти ПКК-а извели су низ напада на полицијска и војна возила откако су прошле године обновљени сукоби са снагама безбједности, послије краха мировног процеса. У нападима је убијено више стотина припадника војске и полиције. Турска је била и мета серије напада за које се вјерује да су их извели џихадисти Исламске државе, а у посљедњем, прошлонедјељном нападу на курдске сватове у граду Газијантепу, погинуле су 54 особе.