latinica  ћирилица
26/08/2016 |  20:20 ⇒ 21:52 | Аутор: СРНА

Бореновић позвао грађане да изађу на референдум о Дану Републике

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић позвао је грађане Братунца да 25. септембра изађу на референдум о Дану Републике.
Трибина ПДП-а у Братунцу - Фото: СРНА
Трибина ПДП-а у БратунцуФото: СРНА

Он је нагласио да је за ПДП основни циљ да се сачувају принципи Дејтонског споразума који гарантује равноправност Републике Српске и српског народа са свим правима и овлаштењима која је тај споразум дефинисао.

Бореновић је на трибини ПДП-а у Братунцу указао на тешку економску ситуацију у Републици Српској и критиковао економску политику коју, како је рекао, води СНСД и његова Влада.

"Дошао сам овдје да разговарамо, да чујем какво је ваше мишљење о економској ситуацији у којој се налазе грађани у Републици Српској и проблемима које имате, те да вас упознам о економским мјерама које нуди ПДП за превазилажење кризе", рекао је Бореновић.

Он је истакао да је ПДП поднио 150 документованих пријава за корупцију и незаконито трошење средстава чиме су од 2008. године грађани и привреда, како тврди, оштећени за више од три милијарде КМ.

"Поднијели смо више кривичних пријава против починилаца, али правосудни органи још нису реаговали, нити су подигли иједну оптужницу", навео је Бореновић.

Бореновић је истакао да је Савез за промјене начинио значајан политички искорак тиме што је у 95 одсто општина и градова предложио заједничке кандидате за начелнике и градоначелнике.

Присутне је поздравио начелник општине Братунац и кандидат Савеза за промјене за ову функцију на предстојећим изборима Недељко Млађеновић из СДС-а.

Он је истакао добру досадашњу сарадњу СДС-а и ПДП-а у овом мјесту, додајући да ту сарадњу треба наставити.

Млађеновић је захвалио ПДП-у на подршци његовој кандидатури и најавио нову изборну побједу у Братунцу, оцјењујући да ће побједа на локалним изборима бити предуслов за побједу на општим изборима за двије године.

На трибини су се представили одборнички кандидати ПДП-а за Скупштину општине Братунац.

ОДЛУКА О КЊИЖЕЊУ КАСАРНЕ НА БиХ НАРУШАВА ДЕЈТОНСКЕ ОДРЕДБЕ

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да се одлукама као што је она Уставног суда БиХ да касарна у Црној Ријеци код Хан Пијеска буде укњижена на БиХ и отимањем територије и објеката Републици Српској нарушава територијални омјер подјеле БиХ, дефинисан Дејтонским мировним споразумом, по коме Српској припада 49 одсто територије БиХ.

Бореновић је оцијенио да су те одлуке једностране, антидејтонске и политички мотивисане и да њима правосудни органи БиХ даље нарушавају свој пољуљани углед, што доводи у питање будућност и опстанак таквог правосудног система.

"Многе одлуке Уставног суда и Апелационог вијећа се не спроводе, и позивам правосуђе БиХ да се прво проведу одлуке које су донесене прије пет или 10 година, као што су оне о конститутивности народа или граду Мостару, и да Бакир Изетбеговић не брине о Дану Републике Српске, већ о провођењу тих одлука у његовом ентитету - Федерацији БиХ", рекао је Бореновић вечерас Срни.

Он је нагласио да је питање војне имовине веома важно и осјетљиво, и не треба се парцијално рјешавати на штету било ког народа, јер је то опасно, већ договором политичких представника.

"То питање се неће лако ријешити. Рјешавање питања војне имовине неће се завршити како неки мисле. Република Српска ће наћи начин да заштити имовину и територију која јој је Дејтонским мировним споразумом припала", поручио је Бореновић.