latinica  ћирилица
26/08/2016 |  22:17 | Аутор: СРНА

ЦГ: Смањује се број нових случајева болести квргаве коже говеда

У Специјалистичкој ветеринарској амбуланти у Подгорици у протекла четири дана потврђено је осам нових случајева болести квргаве коже код говеда, што је знатно мање него у ранијем периоду, саопштено је вечерас из црногорског Министарства пољопривреде и руралног развоја.
Болест крава - "квргава кожа" - Фото: РТРС
Болест крава - "квргава кожа"Фото: РТРС

"То упућује на закључак да је епозоотија болести квргаве коже у завршној фази, са изразитим трендом опадања и да су мјере које су у протеклом периоду предузимане на терену дале резултате", наводи се у саопштењу.

Имајући у виду да је вакцинација свих говеда у Црној Гори извршена у првој половини августа, истичу из ресорног министарства, може се сматрати да је знатна већина грла за довољним заштитним имунитетом, те да је ризик од њиховог оболијевања у наредном периоду веома мали.

У саопштењу се подсјећа да не постоји опасност по здравље људи јер се болест квргаве коже говеда не преноси на човјека.

"Мјера термичке обраде млијека у зараженим и угроженим подручјима Црне Горе наложена је искључиво ради спрјечавања евентуалног преношења вируса на друга говеда, а не из разлога заштите здравља људи", наводи се у саопштењу.

У сузбијању болести, налажу се мјере усмрћивања обољелих говеда, спаљивања сијена, дезинфекције стајњака, опреме и прибора на газдинству и дворишта.