latinica  ћирилица
28/08/2016 |  11:09 ⇒ 17:04 | Аутор: СРНА

Кошарац: Босић и СДС ћуте о рефрендуму - чекају бошњачке гласове на изборима

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац упозорио је да предсједник СДС-а Младен Босић и други званичници те партије свјесно и намјерно минимизирају и багателишу значај предстојећег референдума о 9. јануару, Дану Републике Српске.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Коментаришући за Срну јучерашњи говор предсједника СДС-а Младена Босића на Скупштини те странке у Бијељини, Кошарац је оцијенио да је очигледно да СДС и званичници те партије нису политички дорасли времену у коме живе и да значај референдума, као најважнијег демократског инструмента за одбрану српског народа и Републике Српске, далеко премашује "дјечије политичке игрице које, шурујући са Бакиром Изетбеговићем и странцима, играју Босић и његова страначка дружина".

"Босић никада јавно и званично није позвао чланство СДС-а и све друге грађане Републике Српске да 25. септембра изађу на референдум, да потврде да је 9. јануар рођендан Републике Српске и да им тај празник нико не може одузети, нити забранити. Шта чекају?! Бошњачке гласове на локалним изборима! То је прави разлог због којег Босић изиграва портпарола Бакира Изетбеговића и Валентина Инцка, минимизирајући значај референдума“, нагласио је Кошарац.

Он је званичницима СДС-а поручио да ће СНСД на предстојећим локалним изборима однијети сигурну побједу и да би побиједио и да референдум о Дану Републике није расписан.

"За нас је референдум светиња, а за Босића само могућност да пред чланством СДС-а оправда пораз који ће претрпјети 2. октобра. У томе је огромна разлика између нас и њих", истакао је Кошарац.

Он је додао да је СНСД у протекле двије године једнаким жаром бранио и штитио интересе Републике Српске као и у периоду када је та странка вршила власт у заједничким институцијама у Сарајеву.

"Институције Републике Српске морале су у посљедње двије године да раде дупли посао - и да воде рачуна о ситуацији у Републици Српској и да из Бањалуке, уз помоћ парламентараца СНСД-а, штите интересе Републике Српске и Срба у Сарајеву. И један и други посао отежавали су представници такозваног Савеза за промјене, који су у парламенту и Савјету министара БиХ били лутке на концу Бакира Изетбеговића и појединих страних амбасадора", упозорио је Кошарац.

Он је рекао да представници СДС-а и такозваног Савеза за промјене у протекле двије године у Сарајеву нису одбранили ништа, осим сопствених фотеља и интереса.

"Они ћуте, док Бакир и остали бошњачки званичници претварају Уставни суд БиХ и друге правосудне институције у Сарајеву у своје играчке. Они нису реаговали, нити су у Савјету министара БиХ спријечили доношење срамне одлуке о попису становништва. Они су прећутали чак и одлуку Суда БиХ о отимању војне имовине Републике Српске на Хан Пијеску, иако је ријеч о најдрастичнијем кршењу Дејтонског споразума и Устава БиХ од успостављања мира до данас. Шта још треба да се догоди да би се Босић, Шаровић и Мектић супротставили Бакиру Изетбеговићу", упитао је Кошарац.

Он је оцијенио да ће се политика конфронтације институцијама Републике Српске и кооперативности према политици Бошњака и дијела међународне заједнице обити о главу онима из такозваног Савеза за промјене који свакодневно демонстрирају спремност да воде такву политику.

"У протеклих 20 година српски народ јасно је показао да му је државност Републике Српске важнија од било чега другог. Тако ће бити и на референдуму и на предстојећим локалним изборима", закључио је Кошарац.