latinica  ћирилица
28/08/2016 |  19:31 ⇒ 29/08/2016 | 07:38 | Аутор: РТРС

Непроцесуирање напада на Вучића - међудржавни скандал (ВИДЕО)

Вијест о удруженој вјежби и антитерористичким напорима које улажу Српска и Србија пренијели су и свјетски медији.
Напад на Вучића у Поточарима - Фото: Beta/AP
Напад на Вучића у ПоточаримаФото: Beta/AP

Међутим, док је за једне борба против нарастајуће опасности од теороризма, неопходна, за потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића то је звецкање оружјем на граници БиХ и кршење Дејтонског споразума. Салкић је позвао ПИК у БиХ да реагује и спријечи деструкцију државе, наводећи да је на сцени отворени напад на уставни поредак земље.

Српски представници с обје стране Дрине оштро су реаговали и на провокацију Садика Ахемтовића који је рекао да је Вучић у Сребреници "напао сам себе", али и на обуставу истраге у овом случају, наводећи да је то невиђен међудржавни скандал.

Обустављање истраге против Алмира Мердића за напад на премијера Србије у Сребреници показује да надлежни нису ни имали намјеру да разријеше овај случај, сматрају српски представници,

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је рекао "то је БиХ – земља која нема смисла".

- Тај случај је требало процесуирати, ако се имало хтјело држати до дигнитета. Зато је формиран Суд и Тужилаштво у БиХ да би судили и процесуирали Србе, а не недјела над Србима - рекао је Додик. 

И за Младена Иванића, српског члана Предсједништва БиХ, обустављање истраге је најгори могући политички догађај.

"Бошњачка логика је да у Сребреници ко год нападне некога из Србије треба да буде заштићен. То је страшна логика која ће уназадити односе и то је огроман проблем бошњачких политичара који ће морати сами са собом да траже одговор".

Једнако као обустављање истраге одзвониле су ријечи Садика Ахметовића да је Вучић у Сребреници "напао сам себе". За српске власти, то је невиђен међудржавни скандал, јер је Вучић у Сребреницу отишао на позив домаћина који је био дужан да се побрине за његову безбједност.

"Гдје су били домаћини, и Бакир и Садик и остали? Неколико дана након тога, Бакир Изетбеговић са домаћином Александром Вучићем прошетао се мирно Београдом, чиме је Србија показала шта значи озбиљна држава", навео је Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије.

Уз геноцид, из Сарајева српским политичарима данас пришивају и хушкање на рат. Симулирање ослобађања граничног прелаза од терориста, Рамиза Салкића из неког разлога не подсјећа на бројне терористичке нападе у БиХ - Зворник, Бугојно, Америчку амбасаду у Сарајеву или напад у Рајловцу, али га зато подсјећа, каже, на 92. годину. Због чега је, врло узнемирен.

"Ових дана, свједоци смо забрињавајућег звецкања оружјем на Дрини, у оквиру полицијских вјежби, чиме се могу довести у кризу добросусједски односи БиХ и Србије. Уколико ПИК не реагује на заустављању деструктивног дјеловања српске политике, ово тијело ћемо сматрати одговорним за све евентуалне посљедице. Подсјећамо, да политика коју води режим Милорада Додика циљано радикализује друштво, са циљем коначне деструкције БиХ", каже Салкић.

Србија је вјежбу одржала на својој територији и срадњу по питању борбе против тероризма спремна је да понуди и било којој држави, одговорио је министар рада Србије Александар Вулин.

Истакао је да се читав свијет бори против теороризма, и пита да ли је то Србији забрањено.

Професор Витомир Поповић сматра да је боље било да је Салкић коментарисао да су нађене велике количине оружја у Федерацији БиХ и како се овдје не кажњавају они који се боре у Сирији и баве се тероризмом, што је највећа опасност по свијет.

Заоштравање реторике из Сарајева, па чак и од бошњачких политичара који уредно примају плату из буџета Републике Српске, све је израженије како се ближи 25. септембар, за кад је заказан референдум о Дану Републике.