latinica  ћирилица
28/08/2016 |  19:43 ⇒ 29/08/2016 | 07:38 | Аутор: РТРС

Додик: Српска ће одржати референдум (ВИДЕО)

Српска има право на референдум, а покушаји забране или суспензије били би неприхватљиви, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик за РТС.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

Пријетње према Српској немају реалну основу. Република Српска неће ратовати, али ће се бранити, поручио је Додик. 

Предсједник Српске сматра да је створен огроман притисак међународних фактора који кажу - више немате права, то су питања о којима се одлучује на нивоу БиХ. Одједном су сви скочили против референдума и против права Српске, каже Додик.

- Ја питам те Европљане и Брисел како је могуће да Мађарска има референдум на питање "Да ли прихватате одлуку Брисела да се распореде избјеглице?". Какви су то аршини да њима то важи, а нама не важи" Успут, ми смо саставни дио БиХ, имамо право на свако питање које се доноси не само у Републици Српској, већ и у БиХ", рекао је предсједник Српске.

Додик истиче да су прекршени многи принципи међународног права, а да се високи представник и међународна заједница понашају као "кабадахије" већ дуже вријеме, чему се Српска супротставља.

- Уставни суд је створен 1996. године, а Република Српска 1992. године - пуно је правних апсурда. Како неки орган који је створен четири године послије може да одлучује шта је било четири године прије - пита Додик.

Коментаришући критике опозиције што се референдум одржава седам дана прије локалних избора, Додик истиче да су се све партије усагласиле да то буде 25. септембар, те да опозицији не смета само референдум, већ да им смета и постојање власти. Одговарајући на питање да ли се плаши нестабилности на нивоу БиХ послије референдума, Додик одговара да је тај простор трајно нестабилан, јер је БиХ у политичком смислу промашена земља.

- Све ове реторичке пријетње према Републици Српској или угрожавању мира у БиХ немају реалну основу. Република Српска неће ратовати, али будите сигурни да ће се Република Српска бранити - истакао је Додик.

Предсједник Српске је закључио да се није десило да народ изађе на референдум, а да се његова воља не поштује, објаснивши да је законски рок од шест мјесеци да Народна скупштина Српске донесе одређени акт на бази одржаног референдума.