latinica  ћирилица
29/08/2016 |  09:59 | Аутор: novosti.rs

Опрезно са лијековима, могу да избришу памћење

Губитак памћења обично се тумачи као знак старења, или као знак да је дошло до појаве деменције или Алцхајмерове болести.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Оно што многи не знају је да узрочник лошег памћења могу да буду и нежељени ефекти лијекова које користимо за лијечење појединих болести, као што су депресија, анксиозност, срчани проблеми.

Поједини лијекови могу лоше да утичу на мозак и често оштећују нервне ћелије, што за посљедицу код неких особа може да има дуготрајан губитка памћења.

Зато је неопходно обратити пажњу и добро проучити нуспојаве таблета које свакодневно користите као прописану терапију.

Ово су групе лијекова о којима посебно треба водити рачуна.

Лијекови против анксиозности

Медикаменти као што су дијазепам (валиум), хлордијазепоксид (Либриум) алпразолам (Xанаx), флуразепам (Далмане), лоразепам (Ативан), које љекари дају анксиозним особама како би ублажили симпотоме овог поремећаја могу да доведу до привременог губитка памћења.

Они дјелују на одређене области мозга и могу да узрокују ометања преноса података из краткорочног у дугорочно памћење, што може да доведе до тога да се особа многих ствари не сјећа.

Како би се избјегли ови непожељни ефекти фармецеути савјетују да се током узимања ових лијекова пацијент добро информише, и уколико примјети неке од симптома одмах да се обрати љекару.

Уколико је у питању блажи облик анксиозности која се манифестује несаницом боље је окренути се алтернативним методама, као што су биљни чајеви.

Статини

Аторвастатин (Липитор), флувастатин (Лесцол), ловастатин (Мевацор), правастатин (Правацхол), росувастатин (Црестор) и симвастатин (Зоцор) спадају у групу лијекова која се користи за снижавање нивоа холестерола у крви.

Међутим, ове пилуле могу да смање и његов ниво у мозгу што може да доведе до оштећења нервних ћелија. Зато стручњаци савјетују да уколико повишени ниво холестерола у крви није забрињавајући, умјесто лијекова, коригујте исхрану и узмите витамине. Витамин Б12, Б6 и фолна киселина су много бољи избор од ових лијекова.

Антидепресиви

За лијечење од депресије и психолошких поремећаја као што су поремећаји у исхрани, хронични бол, опсесивно - компулсивни поремећај, љекари обично прописују лијекове као што су: амитриптилин (Елавил), кломипрамин (Анафранил), десипрамин (Норпрамин), доксепин (Синеквауан), имипрамин (Тофранил).

Иако се често користе у лијечењу, испитивања су показала да више од трећине одраслих који су користили ову терапију има повремени губитак памћења и проблема са концентрацијом.

Бета-блокатори

Бета-блокатори помажу да се рад срца успори и повишени притисак снизи и врати у нормалу, али нажалост неки од њихових састојака као што су норепинефрин и епинефрин, могу да доведу до губитка памћења.

Неки од лијекова из ове групе који могу да направе проблеме су: атенолол (Тенормин), карведилол (Цорег), метопролол (Лопрессор, Топрол), пропранолол (Индерал), соталол (Бетапаце), тимолол (Тимоптиц).

Зато многи стручњаци савјетују узимање бензотијазепин блокатора калцијумових канала који су често сигурнији и ефикаснији од бета-блокатора.

Хипнотици

Есзопиклоне (Лунеста), залеплон (Соната) и золпидем (Амбиен), могу да помогну да заспите, али њихово дјеловање може ограничити интеракцију између краткорочног и дугорочног памћење. Зато су алтернативни лијекови много боље решење. Узимање мелатонина у дозама од три до 10 милиграма прије спавања може да донесе здрав сан.

Међутим, прије било какве терапије против несанице најбоље је прво се посавјетовати са љекаром.