latinica  ћирилица
29/08/2016 |  11:46 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Владика Григорије освештао темеље храма у И. Илиџи (ВИДЕО)

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије освештао је темеље Храма Нерукотвореног образа Христовог, који се гради у комплексу "Источник" у Источној Илиџи.
Владика Григорије - Фото: СРНА
Владика ГригоријеФото: СРНА

Владика Григорије, који је и администратор Митрополије дабробосанске, служио је Свету архијерејску литургију поводом славе овог храма, који се налази на земљишту којим газдује Казнено-поправни завод Кула.

Обраћајући се вјерницима, званицама и гостима и честитајући славу Храма, владика Григорије је позвао све људе да буду милостиви једни према другима.

"Један од највећих учитеља цркве Свети Јован Златоусти, кад су га критиковали зашто је милостив према онима који су му потчињени, одговорио је да му је боље да одговара за милост него за строгост. И ми ћемо доћи пред онога кога ћемо молити да буде милостив према нама", рекао је владика Григорије.

Он је рекао да ће овај храм бити мјесто гдје ће се људи крштавати, гдје ће бити обављана вјеначања, али и мјесто гдје ће своју утјеху и духовни мир наћи и затвореници и запослени у КПЗ Кула.

"И сам Исус Христос био је затвореник, онај који је претрпио много тога и прије и послије, али и затвор", навео је владика Григорије.

У име вјерника, епископ Григорије је захвалио директору КПЗ Кула Вукашину Црњаку и куму цркве Драгану Остојићу, који су најзаслужнији за изградњу овог храма.

Прослави крсне славе храма Нерукотвореног образа Христровог присуствовао је велики број вјерника, као и представника јавног и политичког живота институција и општина у саставу града Источно Сарајево и Републике Српске.