latinica  ћирилица
29/08/2016 |  21:48 | Аутор: Агенције

Зашто се често разболимо након годишњег одмора?

За неке повратак с годишњег одмора није само привикавање на радни ритам јер су због љетних вироза присиљени да остану код куће и буду на боловању.
Илустрација (Foto: Thinkstock) -
Илустрација (Foto: Thinkstock)

Уколико сте и сами искусили вирозу након што се сте вратили с годишњег, нисте једини. Љекари тврде како то није ништа необично. Годишњи, умјесто да одмори, често потпуно исцрпи.

Велики узрочник је и стрес, јер на годишњем смо опуштени, а приближавање свакодневној рутини и послу има ефекта. Могућа је и психолошка реакција због повратка на посао и крај годишњег одмора.

Ипак, прије свега је ријеч о реалним здравственим проблемима. У овом периоду, крајем љета и почетком јесени, ентеровирозе су напросто често присутне. Обично се јављају с повишеном температуром која често зна да иде врло високо и то је оно што најчешће препадне људе.

Постоје различити облици љетњих вироза, а осим изразузетно високе температуре, тренутно су актуелне мучнине и цријевне вирозе.

Антибиотике, упозоравају стручњаци, треба избјегавати, осим ако анализе не покажу супротно. Најчешће се све повлачи само од себе, али уз пуно одмора, течности и витамина.