latinica  ћирилица
30/08/2016 |  08:49 | Аутор: novosti.rs

Возите бицикл да спријечите срчана и ментална обољења

Активности за које није потребна посебна утренираност могу да буду одличне за здравље. Педале треба окретати толико брзо да пулс буде 60 одсто од максималног.
Вожња бициклом - Фото: илустрација
Вожња бицикломФото: илустрација

Да бисте сачували добру форму и килограме "држали" под контролом можете да трчите, напорно вјежбате или, што је много пријатније, да - возите бицикл. Просјечна особа тјелесне тежине око 60 кг за сат времена окретања педала може да потроши и до 500 калорија, а она од 80 кг и до 700! Осим за мршављење и јачање мишића, вожња бицикла је идеална за превенцију кардиоваскуларних болести. Притом нису потребни велики напори већ је довољно да рекреативно и лагано возите, без већих напрезања.

За овај вид активности стручњаци за фитнес су сагласни да осим што јача срце повољно утиче на регулисање крвног притиска, сагорјева вишак масноћа, а истовремено одржава тонус грудних и леђних мишића, задњице, стомака и наравно ногу. Вожње бицикла ослобађа од стреса и напетости.

Најоптималније је да се бицикл вози три пута недјељно по 30 минута и резултати ће послије три мјесеца бити видљиви. Темпо вожње би требало да одговара тренутној кондицији и да се постепено повећава напор. Јер, само убрзан рад срца омогућава потрошњу калорија. Да бисте сами одредили темпо вожње битно је да израчунате максималан број откуцаја које ваше срце може да постигне. Овај податак се добија када се од броја 220 одузме број година живота. Према овој формули, која је прилично примјенљива у области рекреативног спорта, особа од 40 година може да убрза откуцаје срца до 180 у минуту. То значи да би ушла у аеробну фазу тренинга која троши калорије, у овом случају захтевнија вожња бицикла, број откуцаја срца треба да буде 60 одсто од максималног броја откуцаја - дакле пулс од 108 у минуту.

Важно је да бицикл одговара тежини и висини рекреативца, односно да је сједиште подешено на одговарајућу висину, да не би дошло до кривљења кичме. Обавезна је удобна и лагана гардероба која може добро да упија зној. Стручњаци истичу и да је бицикл најбоље возити ујутру, јер се тада највише подстиче стварање витамина Д, који је, како показују истраживања у нашој популацији, дефицитаран.

СМАЊУЈЕ АНКСИОЗНОСТ

Ирски научници су на основу истраживања дошли до закључка да је вожња бицикла одлична и да сачувамо добро памћење. Психијатри твде да вожња бицикла, такође, може да ублажи менталне поремећаје као што су анксиозност и депресија, јер бициклизам подстиче мозак да лучи неуротрансмитер допамин који директно утиче на енергију, тачније смањује осјећај умора и безвољности.