latinica  ћирилица
30/08/2016 |  11:48 ⇒ 12:04 | Аутор: Б92

На посјету овој пећини чека се двије године (ВИДЕО)

Ханг Сон Дунг пећине у Вијетнаму толико су велике, да имају сопствене временске услове.

На њихово највишој тачки могао би да се смјести небодер од 40 спратова, а кроз њихов најшири дио могао би да пролети Боинг 747.

Али, то није ништа у поређењу са листом туриста који чекају да посјете ову туристичку атракцију – морали бисте да чекате скоро двије године, прије него што коначно осмотрите Ханг Сон Дунг изблиза.

Вијетнамнска компанија Оxалис једина организује туре разгледања. Када је прошле недјеље објавила да је крећу резервације за 2017. годину, карте су распродате у року од 20 сати.

Али, то не чуди, с обзиром да само 500 посјетилаца годишње смије да се спусти у пећине јер би велике гужве могле да нашкоде овом природном драгуљу.

Пећине је извајала подземна ријека која још тече. Тунел дугачак пет километара украшен је 80 метара високим сталгмитима – највећим на свијету, и "пећинским бисерима" (сферне наслаге калцијума) величине лопте за бејзбол.

Џиновске вртаче отвориле су велике отворе ка спољњем свијету, а у влажним и мокрим условима цвјетају биљке које иначе расту у џунглама.

Научници процјењују да су пећине веома младе – око три милиона година. Поређења ради, Ресавска пећина стара је око 80 милиона година.

До пећине је могуће доћи једино пјешице, из националног парка Понг На-Ке Банг који се налази на Унесковој листи свјетске баштине.

Пећине Ханг Сон Дунг је открио локални мјештанин Хо Кан 1990. године, када је наишао на отвор у кречњачкој литици.

Путне карте за наредну годину коштају 2.664 евра, а у цијену је урачунато издавање посебне дозволе од 585 евра.