latinica  ћирилица
30/08/2016 |  16:05 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

Парастос за страдале Смолуће, Потпећи и Тиње (ВИДЕО/ФОТО)

Полагањем вијенаца и цвијећа и парастосом који је служио епископ зворничко-тузлански Хризостом, на бијељинском градском гробљу обиљежен је Дан ослобађања становника Тиње, Смолуће и Потпећа, који су од јуна до августа 1992. године били у непријатељском окружењу.
Бијељина - парастос - Фото: СРНА
Бијељина - парастосФото: СРНА

Спасавање више од 7.000 мјештана ових села једна је од најхуманијих битака коју је Војска РС водила у протеклом отаџбинском рату. 

У непријатељском окружењу, без хране, струје, медицинске помоћи, у Смолући је био и Димитрије Вуковић који је осјетио зло које рат носи са собом. Изгубио је два брата, оца а и остао је 50 одстотни инвалид. У Смолући која је тада имала 980 кућа нико се није вратио, ово мјесто потпуно је уништено, каже Вуковић.

- Нико не одговара ни за наше побијене, ни за муке које смо мучили. Побијено је преко 70 људи, а преко 250 рањених - каже Вуковић.

Парастос у Бијељини (Фото: СРНА)

Милорад Илић, у нападу муслиманских снага изгубио је 19-годишњег сина. Каже, данас му је посебно тешко јер злочин који се десио над српским народом у Смолући Тужилаштво и судови покушавају да докажу да су Срби били злочинци.

- Они су све побили све цивиле који су остали послије нас - каже Илић.

Многе оптужнице рата подигнуте су због прогона становништва, а то се управо десило у Смолући, каже предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

- Знамо да су углавном Срби осуђени за прогоне без обзира што је и посљедњи попис показао да је етничка слика БиХ значајно другачија у односу на оно како је то било `91. године - каже Савчић.

У ослобађању Смолуће учествовало је око 450 припадника јединица Источно-босанског корпуса предвођени Гардом "Пантери". 29 .августа у вечерњим сатима ослобођена је Смолућа.

- Након тога је услиједило извлачење људства, односно становништва Смолуће и претежно су извучени у Семберију, а један дио је отишао у Посавину, према Зворнику и у још неке општине - каже Будимир Гаврић, некадашњи начелник ИБК.

Највећи број мјештана Тиње, Потпећа и Смолуће данас живи на подручју Семберије, али на жалост, мјештани ових села данас су расути по цијелом свијету.