latinica  ћирилица
30/08/2016 |  17:07 ⇒ 18:45 | Аутор: РТРС

"Ружина вода" - јавни извор у приватним рукама (ВИДЕО)

Јавни извор у приватним рукама. "Ружина вода", извор и спомен чесма на Хан Погледу код Власенице након готово стотину година могли би да окончају вијек.
Спомен чесма - Ружина вода - Фото: РТРС
Спомен чесма - Ружина водаФото: РТРС

Мирко Митровић, који годинама живи и ради крај "Ружине воде" тврди да су оближњи викендаши заградили и загадили извор.

Локална власт у Власенци на апеле Митровића упорно ћути. У причу око "Ружине воде" укључио се и Инспекторат Републике Српске. 

Готово да нема путника који од Сарајева до Београда, није застао на Хан Погледу надомак Власенице и напио се "Ружине воде". Након Великог рата, врховни командант Александар I Карађорђевић подиже спомен чесму својим војницима из Шумадијске дивизије који су у септембру 1914. године овдје поразили Аустроугаре.

Након Другог свјетског рата нова спомен плоча – партизанима који су у јулу 1942. бранили Власеницу и околину од усташа. Данас, каже Мирко Митровић, власници оближње викендице, Миле и Боро Видовић су заградили извор, воду користе за викендицу и угрожавају спомен чесму.

- Ево излази пијесак, излази буђ, излази жабокречина, има свега тога, тога није било откако је он почео да ради и затворио је извор, поставио поклопац и вуче воду из извора - тврди Митровић.

Видовићи нису били у викендици, само радници, који нису били расположени за разговор. У Одјељење за просторно уређење и стамбено комуналне послове општине Власеница у одговору на Видовићев захтјев за коришћење извора написали су да свако може да користи воду са јавног извора, а истовремено, констатовали да су извор и спомен чесма заштићени као споменици културе. Комунална полиција Видовићу је забранила прикључак: "Именованом се забрањује прикључак до прибављања сагласности надлежног органа. Комунална полиција оставила је могућност именованом да несметано користи воду на јавној чесми `Ружина вода`".

У општини Власеница нису жељели пред камере. Мјештани кажу да су Видовићи и даље прикључени и да су угрозили извор. У Инспекторату Српске кажу да локална заједница не ради по закону.

- Заиста морам да реагујем и наши инспектори ће радити ову контролу. Ја сам информисао и Воде Републике Српске и заједно ћемо се укључити да ово ријешимо - каже Мирослав Танасић, главни републички водни инспектор.

У општини Власеница у истом докумету кажу да је "Ружина вода" слободни извор и спомен чесма и дозвољавају прикључак. И други мјештани по њиховом тумачењу имали би то право, све док извор и спомен чесма не пресуше.