latinica  ћирилица
01/09/2016 |  10:39 ⇒ 17:02 | Аутор: СРНА

Влада: Уложена значајна средства у развој општине Невесиње

На територији општине Невесиње данас су отпочели радови на изградњи доводног тунела за Хидроелектрану "Дабар" чија је вриједност 137 милиона марака.
Невесиње - Фото: илустрација
НевесињеФото: илустрација

Вриједност укупне инвестиције износи 352 милиона КМ, а концесија за изградњу ове ХЕ додијељена је привредном друштву "Хидроелектрана Дабар" д.о.о. Требиње које је 100 одсто у власништву ЗП "ХЕ на Требишњици" а.д. Требиње.

За изградњу ХЕ "Дабар" и експропријацију земљишта до сада је инвестирано 32,8 милиона марака, речено је Срни у Влади Српске.

Према подацима Владе Републике Српске, до сада је, по различитим основама из Развојног програма и из буџета Српске у Невесиње уложено око 50 милиона марака.

Поред подршке Владе и министарстава, на територији Невесиња кроз кредите Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске пласирано је око 15 милиона марака од чега више од три милиона кроз кредитне линије за младе брачне парове што је помогло да 80 младих породица обезбиједи кров над главом.

Најзначајнија улагања, 22 милиона КМ, у Невесињу су издвојена за реконструкцију, изградњу и опремање болнице - 21 милион, и милион марака за Дом здравља.

Захваљујући улагањима у здравство, у Невесињу данас ради модерно опремљена болница у којој се поред здравствене заштите пружају захтјевне специјалистичке здравствене услуге.

У сарадњи са борачком организацијом, која је дала значајан допринос у Одбрамбено-отаџбинском рату, реализовани су многи пројекти од којих су најзначајнији - стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида за шта је издвојено три милиона марака, а из републичког буџета издвојено је 160.000 марака за изградњу споменика и спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске са територије општине Невесиње.

У Влади Српске је речено да је у области пољопривреде на подручју ове локалне заједнице, уложено око 13 милиона КМ, док је у изградњу и реконструкцију магистралних и приступних путева уложено више од пет милиона марака, с тим да се у току 2016. године планира уложити више од милион марака у санацију и модернизацију постојеће путне инфраструктуре.

Кроз програм социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, у општини Невесиње збринуто је седам предузећа са 700 радника, за шта је утрошено више од милион КМ, док је кроз пројекте запошљавања у периоду 2007-2015. запослено 355 лица, за што је утрошено 1,5 милион КМ.

Кроз активности подршке привреди, међу којима су подстицај извоза и суфинансирање предузећа за производњу текстила, коже и обуће од 2006. до сада Влада Српске је издвојила око милион марака.

За социјалне угрожено становништво издвојено је 700.000 марака кроз субвенције електричне енергије.

Улагањима Владе Репблике Српске на територији општине Невесиње у потпуности је санирана основна школа, библиотека, средњошколски центар, те информатички опремљене учионице и библиотека, за шта је укупно уложено више од 700.000 марака.

Кроз пројекте за омладину и спорт до сада је у Невесињу уложено око 150.000 марака, речено је у Влади Српске.