latinica  ћирилица
02/09/2016 |  12:39 ⇒ 16:43 | Аутор: РТРС

Додик: Скренути пажњу на Лафорину болест

Предсједник Републике Српске Милорад Додик примио је данас у Бањалуци доктора Берге Минасиана, Сњежану Гајић и режисера филма "Лица лафоре" Дениса Бојића.
Додик: Разговори о лафориној болести - Фото: РТРС
Додик: Разговори о лафориној болестиФото: РТРС

Додик је рекао да је веома битно да се скрене пажња јавности на ову болест, истичући велику храброст и борбеност коју показује Сњежана Гајић, мајка дјевојчице обољеле од лафорине болести.

"На састанку је разговарано о раду истраживачког тима у највећој клиници за дјечије болести на свијету 'Сик Кидс' у Торонту, који је дошао на праг проналаска лијека за лафорину болест", саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

Предсједник Републике се већ извјесно вријеме интересује за лијечење овако ријетких болести, а 2015. године организовано је и традиционално "Донаторско вече", посвећено лијечењу дјеце обољеле од ријетких обољења.

У наредних годину дана лијек за Лафорину болест

Берж Минасијан, љекар са Клинике "Сик кидс" у Торонту, изјавио је у Бањалуци да се у наредних годину дана може очекивати да обољели од Лафорине болести добију лијек.

"Истраживачки тим за проналазак лијека за лафорину болест који предводим за сада је пронашао лијек који је успјешно примијењен на мишевима, што значи да би у наредних годину дана могли завршити одређена истраживања и лијек дати људима", рекао је Минасијан, након састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Сњежана Гајић, мајка дјевојчице обољеле од Лафорине болести, истакла је да је извјесно проналажење лијека за све обољеле.

"То ће бити веома значајно за све нас. Захвални смо доктору што нас је посјетио, као и нашој заједници која нам свесрдно помаже", рекла је Гајићева, која је присуствовала састанку са предсједником Српске.

Она је навела да је њеној породици из клинике "Сик кидс" из Торонта, као највећим донаторима, недавно на кућну адресу стигла захвалница за све донације које су послали.

Режисер филма "Лица лафоре" Денис Бојић рекао је да је истраживачки тим из Канаде, не само на корак од проналаска лијека за Лафору, него и за цијели низ осталих обољења.