latinica  ћирилица
03/09/2016 |  17:52 ⇒ 04/09/2016 | 07:50 | Аутор: РТРС

Требиње: Пожар на Леотару пријети кућама (ВИДЕО)

Пожар који је јуче избио на подручју Леотара, у рејону села Требијови и даље је активан. Тренутно је најсложенија ситуација управо у том селу и сусједним Аљетићима, јер се пожарна линија примакла до кућа. Због гушења димом четворици ватрогасаца указана је медицинска помоћ у Хитној служби.
Пожар на Леотару - Фото: РТРС
Пожар на ЛеотаруФото: РТРС

Ватра је у Требијовима била стигла до дворишта и окућница. Ватрогасци, припадници Центра за газдовање кршем, Цивилне заштите испресијецали су пожарну линију и зауставили даље ширење.

Због изузетно неприступачног терена и вјетра гасиоцима је отежан посао. Помоћ у борби са ватреном стихијом стигла је из ваздуха. Хеликоптер ОС БиХ у јутрошњој акцији испустио је око 46 тона воде и локализовали пожар који је угрожавао репетитор на Леотару. У вечерњим сатим дејствоваће опет.

На друга два крака пожара на брдима изнад требињских насеља Хрупјела и Подгљивље стање је много стабилније. Међутим, ситуација је током дана додатно закомпликована избијањем више мањих пожара, који су убрзо угашени. Код мјештана нема бојазни да ће се пожар поново разбуктати.

За избијање пожара с којим се требињски ватрогасци непрекидно боре последњих 30 сати, одговоран је људски фактор. У већини случајева они који подмећу пожаре остају неоткривени и некажњени. Надлежнима преостаје да након гашења збрајају материјалну и еколошку штету.