latinica  ћирилица
05/09/2016 |  14:55 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

"Дани Српске у Србији" од 10. до 16.септембра (ВИДЕО)

Овогодишња манифестација "Дани Српске у Србији" почиње 10. и трајаће до 16. септембра у Београду и још 14 градова Србије.
Београд, Србија (Фото: Thinkstock) -
Београд, Србија (Фото: Thinkstock)

Манифестацију чији је циљ да се Србији и њеним грађанима на најбољи начин представи Српска и њени потенцијали, свечано ће отворити предсједник Републике Српске Милорад Додик у београдском Сава Центру 10. септембра у 20 часова, у присуству и уз благослов патријарха српског Иринеја.

Пројекат "Дани Српске у Србији" покренуло је прије четири године Представништво Републике Српске у оквиру Споразума о специјалним и паралелним везама. Овогодишња манифестација биће садржајно богатија од претходних, а обухватиће низ привредних, културних, друштвених, и музичких дешавања у више градова у Србији. Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић у Београду ће разговарати са страним инвеститорима о улагањима у Српску, а у централној београдској Кнез Михајловој улици биће отворен штанд Републике Српске гдје ће бити представљени њени туристички потенцијали.

"Ове године реализујемо 23 програма у 42 извођења плус четири програма , односно четири поклона од стране Представништва, а поклони су књиге које је издало Представништво и издавачи РС. У четири града ћемо поклонити значајан број тих примјерака књига", рекао је Млађан Цицовић, директор Представништва РС у Београду.

Подстицање и сардња српског народа с обје стране Дрине на занимљив начин ће бити представљена на свечаној академији "Завјештање" у Сава Центру гдје ће наступити група Траг, женски камерни хор Бањалучанке и гудачки квартет Паладио .

"Овогодишњи програм има за циљ да истакне здрави однос према традицији и њеним тековинама за очување културног идентитета нашег народа", навела је Валентина Милекић, музички уредник програма.

Народно позориште Републике Српске представиће у Нишу и Зрењанину двије премијере. У Нишу представа "Синови умиру први".

"Један добар , савремени текст, одлична представа и мислим да се том представом нећемо постидјети у Народном позоришту у Нишу", рекао је Ненад Новаковић, директор Народног позоришта Републике Српске.

Дане Српске затвориће представа Народног позоришта из Бањалуке "Отац и син" у Народном позоришту у Зрењанину.