latinica  ћирилица
06/09/2016 |  10:38 ⇒ 10:49 | Аутор: Агенције

Зашто би требало да једете чиа сјеменке?

Ово љековито сјеме многи дефинишу као "магичну“ сјеменку, намирницу која чини мала чудеса унутар нашег организма. Ево у чему је тајна...
Чиа - Фото: илустрација
ЧиаФото: илустрација

Шта је чиа сјеме?

Вјерујемо да велики број вас никада није чуо за ово сјеме, иако оно постоји већ неколико хиљада година. Астеци први спомињу чиа сјеме као основну храну коју су користили у склопу религијских обреда али и медицинске сврхе.

Које су основне бенефиције чиа сјемена?

Чиа је биљка најбогатија омега 3 масним киселинама, протеином и влакнима, а такође садржи значајан број витамина, минерала и антиоксиданса. Чиа сјеме је одлично за регенерацију коже, али и сагоријевање масти, јача организам и позитивно утиче на органе за варење. Нутриционисти се слажу да је чиа сјеме једно од најбољих које можете да конзумирате уколико се осјећате слабо, без енергије, јер утиче на рад мишића, и ослобађа енергију у вашем тијелу па га често користе спортисти. Ово сјеме садржи и 37 % прехрамбрених влакана који подстичу рад цријева. Дијете, односно стриктна исхрана базирана на конзумирању овог сјемена се показала сјајном као превенција од рака дебелог цријева.

Разлози да чиа сјеме конзумирате сваког дана:

- Ове сјеменке не садрже глутен.

- Због високе концентрације влакана побољшавају пробаву и лијече симптоме болести пробавног система.

- Због 20 одсто омега 3 масних киселина које садржи спадају међу најбоље намирнице за здравље мозга и срца. Садрже чак осам пута више омега 3 масних киселина од лососа.

- Садрже 20 одсто протеина.

- Садрже 8 врста амино киселина.

- Веома су снажан антиоксидант, имају четири пута више антиоксиданата од боровница.

- Садрже пет пута више калцијума од млијека.

- Садрже седам пута више витамина Ц од поморанџе.

- Садрже три пута више гвожђа од шпината.

- Садрже два пута више калијума од банана.

- Подстичу здравље коже, косе и ноктију.

- Имају позитиван утицај на нивелисање глукозе у крви и зато су одличне за дијабетичаре.

- Чиа семенке су сјајна замјена за јаја, само их помијешајте са водом да се направи гел и додајете их у рецепте као замјену за јаја.

Колико семенки је потребно појести да бисмо видели дејство?

Нутриционисти препоручују отприлике једну кашику чиа сјеменки дневно, а кад их користите пијте пуно воде јер су веома богате влакнима.

Како можемо да конзумирамо чиа сјеме?

Чиа сјеме је врло благог и пријатног укуса, а најједноставнији начин је да сјеменке изблендујете за неки смути, или да их ставите у неку витаминску, лагану салату, а можете их јести и саме. Трик је потопити их на 15 минута у воду, таман да нарасту до величине која је 10 пута већа од њихове уобичајне. Као и са овсеном кашом, што је сејме веће, прије ће ваш стомак ослободити хормоне који ће вас "обавјестити" да сте пуни. Ово сјеме када се потопи у кокосово млијеко и изблендује са бадемом, ананасом постаје једна врло укусна а притом здрава посластица. Такође, можете их додати у тијеста када правите хљлеб или мафине.